Film/TV
19

"Rock'n'War" osvojio nagradu publike i specijalno priznanje na docuMfestu u Zenici

Klix.ba
Objavljeni su dobitnici nagrada na prvom festivalu dokumentarnog muzičkog filma "dokuMfest" u Zenici. Film "Rock'n'War" tuzlanskog režisera Damira Pirića osvojio je nagradu publike te specijalno priznanje.

"Rock'n'War" - dokumentarni film nastao u produkciji arTz produkcije govori o muzičkoj sceni u Tuzli za vrijeme rata. To je priča o mladim ljudima i njihovoj snazi, volji i želji da muzikom prkose nasilju i opštem ludilu koje donosi rat.

Film je premijerno prikazan na Kaleidoskop festivalu u Tuzli, zatim na festivalima: arTz i Ok. Evropsku premijeru je imao u Rock operi u Pragu (CH), a TV premijeru na Federalnoj televiziji.

Kada su u pitanju festivali, "Rock'n'War" je prikazan na Dok’N’Ritam festivalu u Beogradu, gdje je također osvojio nagradu publike. Svoju filmsku turneju nastavlja u Sloveniji na festivalu "Grossmann Fantastic Film and Wine", a nakon toga u Opatiji na Solo Positivo Film Festivalu.

U avgustu ove godine projekcija ovog dokumentarnog filma održana je i u glavnom gradu Bosne i Hercegovina, na Sarajevo Film Festivalu.

Osim filma "Rock'n'War", nagrađeni filmovi na docuMfestu u Zenici su "Maske" Brankice Drašković iz Novog Sada i "Jadranka" Branka Lazića iz Banje Luke.

Utvrdivši da je festival ponudio bar šest ostvarenja koji su mogli dobiti naslov pobjednika, žiri je odlučio da trofej za najbolji film ravnopravno podijele filmovi "Maske" novosadske autorice Brankice Drašković i "Moj zanat" Mladena Matičevića iz Beograda.

"DokuMfest" je prvi festival dokumentarnog muzičkog filma u BiH. Na festivalu je prikazano 14 naslova u retrospektivi i 25 u takmičarskom programu.

Stručni žiri su činili Antonela Pehar-Šimunović, predsjednica (redateljica i urednika dokumentarnog programa BHT1), Haris Abdagić (kantautor, član Amusa), te Damir Kukić (profesor na odsjeku kulturologije Filozofskog fakulteta u Zenici). Studentski žiri je bio u sastavu: Haris Badžić, Haris Mujčić, Emina Buljubašić (studenti odsjeka kulturologije).