Film/TV
0

Robert De Niro obrađuje historiju CIA u filmu ''Shephard''

Sarajevo-x.coom
Film "The Good Shephard'' je prvo režisersko djelo Roberta De Nira nakon njegovog debija pod naslovom ''A Bronx Tale'' iz 1993. godine.

Film je veoma poučan i vidi se da se pri njegovoj razradi dosta istraživalo osnivanje i razvoj CIA agencije od Drugog svjetskog rata, preko fijaska sa ''Zaljevom svinja''. Iako je film neubičajeno dugačak – traje 3 sata – veoma je fascinantna priča za svakoga ko je zainteresovan za ovu temu.

Da bi privukao gledaoce svih profila, De Niro je angažovao glumačku postavu zvijezda koje predvode Matt Damon i Angelina Jolie, a u filmu je posuđeno par zapleta poznatih špijunskih trilera. Glavni problem samog filma je njegova reklama. De Niro i scenarista Eric Roth ponekad nisu jasni u svojim namjerama: Da li je ovo triler sa historijskom pozadinom ili je to historijska priča sa ubačenim intrigama i avanturističkim zapletom?

U ovom filmu, kao i prošlogodišnjem filmu ''Munich'', Roth se kreće između žanrova sa naglaskom na politički film u stilu ranog Koste Gavrasa, a koristi tehnikama Hitchcocka, ali bez romantičnih karaktera ili situacija.

Film prati karijeru špijuna Edwarda Wilsona (Damon), privilegovanog muškarca iz više bijele klase američkog društva. Karakter je oblikovan, čak do detalja, prema Jamesu Angletonu, ko-osnivaču agencije CIA. Veoma je tačan u većini navedenog, ali postoji trag fikcije koji dopušta režiseru da mašta i špekulira o stvarima koje će vjerovatno zauvijek ostati tajna.

Film je izgrađen od velikog broja raznih historijskih situacija, pa iako suma djelića ne čini dobar film, ''Good Shephard'' je izuzetak. Neke scene 'udaraju kao metak', i vjerovatno je bilo potrebno da glumacDe Nirovog kalibra uzme režisersku palicu u svoje ruke, da bi zvijezde koje igraju u filmu odigrale uloge istinskih likova filma.