Film/TV
26

Uskoro počinje snimanje britanskog filma "Road to ruins" o piramidama u Visokom

Klix.ba
Britanski film Road to Ruins (Put ka ruševinama) počinje se snimati u Bosni i Hercegovini za nekoliko mjeseci, a radnja filma je vezana za piramide u Visokom.

Glavne uloge tumače britanski komičar Martin Trenaman i mlada hrvatska glumica Csilla Barath Bastaić, uz koje se pojavljuje i Boris Glavočević, karizmatični mladi glumac i producent iz Sarajeva. Film je unikatna dokumentarna komedija koja na specifičan način prikazuje ličnu priču posrnulog TV voditelja Darena Zacka Humphriesa (Trenaman), kojem je profesionalni svijet naizgled zauvijek okrenuo leđa zbog vulgarnog verbalnog ispada tokom kviza koji je vodio.

Zaplet počinje kada mu atraktivna studentica arheologije (S. B. Bastaić) porijeklom iz Visokog priđe sa zahtjevom za koproduciranje filma o najvećem arheološkom otkriću 21. vijeka – piramidama otkrivenim u njenom rodnom gradu Visokom. Put ka Visokom začinjen alkoholom i uobičajenim ekcesnim ponašanjem glavnog portagoniste donosi interesantnu priču o životnim i profesionalnim ciljevima, razočarenjima, ali i onom najvažnijem – otkrivanju samog sebe, uz neizbježnu dozu specifičnog britanskog humora, nama toliko poznatog i dragog.

Za neke ovaj projekat neće ostvariti sve ono što su željeli ali neki, poput tonca i kamermana koji prate protagonistički par, ubrzo nalaze i druge izvore inspiracije te počinju kreirati dokumentarac unutar dokumentarca, insprirani samim Darenom, kao likom koji ne prestaje iznenađivati, kako sebe tako i druge, a posebno svoju mladu saradnicu koja ubrzo počinje shvatati da je možda izabrala pogrešnu osobu za projekat.

Tema filma je usko vezana za Bosnu i Hercegovinu ali od većine onih koje smo do sada imali priliku vidjeti bitno se razlikuje, obrađujući aktuelnu temu bez prosuđivanja i apsolutno izbjegavajući ratnu tematiku. Pitanje "najvećeg arheološkog otkrića 21. vijeka" ostaje neodgovoreno, ali ono što film prikazuje je istinsko vjerovanje u njihovo postojanje koje svakom od likova u ovom filmu donosi osobno ostvarenje želja i odgovara na dugo postavljana pitanja.

"Road to ruins" žanrovski predstavlja kombinaciju ismijavanja i zdrave doze komedije, romanse i zabavnih činjenica.

Sjajna glumačka ekipa (Martin Trenaman, Csilla Barath, Boris Glavocević, Steel Wallis, Nathenael Wiseman, Katarina Gellin, Matthew Lane ), vrhunski scenarij i režija, fotografija i produkcijski tim, gledaoce sigurno neće ostaviti ravnodušnim, a svakako donosi i afirmaciju Visočkih piramida, još uvijek neizvjesnog arheološkog otkrića koje sa sobom nosi mnoštvo kontradiktornosti i tema je mnogih domaćih, ali i stranih medija i naučnih skupova.