Neće biti remake
0

Ridley Scott snima novi dio Blade Runnera

FENA
Ridley Scott
Ridley Scott
Britanski režiser Sir Ridley Scott snimit će novi dio kultnog naučnofantastičnog filma iz 1982. godine Blade Runner, objavili su producenti.

Producentska kuća Alcon Entertainment saopćila je da će film biti ili uvod ili nastavak radnje ranijeg filma, a ne remake adaptacije priče Philipa K Dicka.

Zasnovan na njegovoj priči "Sanjaju li androidi električne ovce?", u prvobitnom filmu Harrison Ford glumi policajca u potrazi za genetski izmijenjenim bićima nalik na robote.

Film nije donio veliku zaradu na blagajnama američkih kina, ali je kasnije postao kultni klasik.

S radnjom smještenom u Los Angelesu u 2019., njegova vizija mračne budućnosti uticala je na brojne kasnije filmove.

"Bilo bi veliko potcjenjivanje reći da smo ushićeni što će Ridley Scott preoblikovati tu kultnu priču u novi uzbudljivi film", navode u saopćenju producenti Broderick Johnson i Andrew Kosove.

"Ovo je za nas projekt koji se dešava jednom u životu", navode oni.

Kosove je izjavio za Los Angeles Times da će novi film biti potpuno drugačije ostvarenje.

"Sve što Ridley uradi je novo i svježe. Vjerujem da on uviđa priliku da stvori nešto potpuno drugačije od prvog Blade Runnera", kazao je.

Producent je dodao da bi snimanje filma moglo početi najranije u 2013. godini, a ne bi se trebao pojaviti u kinima barem do 2014.

Iako još nisu objavljena imena glumaca, Kosove je kazao kako je malo vjerovatno da će se Harrison Ford vratiti svojoj ulozi Ricka Deckarda.

"Ovo je potpuna inovacija, i po mom mišljenju to znači nešto potpuno novo, uključujući i glumačku postavu", kazao je.

Taj projekt predstavlja drugi put da se Ridley Scott, koji je režirao Robin Hooda prošle godine, vratio svojim korijenima naučne fantastike.

Iduće godine objavit će film "Prometheus", avanturu u svemiru labavo povezanu s njegovim naučnofantastičnim hitom "Alien" iz 1979.