Francis Ford Coppola je uzor
0

Režiser "Kuma" dobio Oscara za životno djelo

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Režiser filma "Kum", Francis Ford Coppola dobio je Oscara za životno djelo, na svečanoj ceremoniji održanoj u Los Angelesu.

Američka Akademija filmskih nauka i umjetnosti dodijelila je nagradu Irving G. Thalberg, odnosno najcjenjeniju nagradu, onu koja se dodjeljuje samo najvećim imenima Hollywooda, režiseru Francisu Fordu Coppoli.

"Zaista gajim bezgraničnu ljubav prema originalnoj holivudskoj tradiciji i divim se tradiciji Irvinga Thalberga", kazao je legendarni 71-godišnji režiser primajući nagradu.

Mnogi glumci koji su prisustvovali svečanosti istakli su kako je Coppola pravi uzor i čovjek kojem se dive.

Robert DeNiro, koji je vodio svečanost, pozivajući režisera da izađe i preuzme nagradu kazao je kako mu je on bio inspiracija i kako je imao veliki utjecaj na njega, dok je George Lucas, tvorac naučnofantastične franšize "Ratovi zvijezda", Coppolu nazvao svojim bratom i mentorom.

"On me naučio da pišem. Naučio me da režiram. On je zapravo personifikacija cijele ere američke filmske industrije. Coppola je bio naš vođa i naša inspiracija", rekao je Lucas, prenosi BBC.

Ovo je šesta nagrada Američke filmske akademije legendarnom režiseru. Četiri je dobio za filmove o italijansko-američkoj mafijaškoj porodici Corleone.

Coppola je u svom studiju American Zoetrope, kojeg je osnovao 1969. godine, producirao više od 30 filmova, među kojima su i "The Black Stallion", "The Outsiders" i "Lost in Translation".

Osim režisera "Kuma", počasne Oscare su dobili i 94-godišnji glumac Eli Wallach, zatim filmski historičar Kevin Brownlow, te francuski režiser Jean-Luc Godard koji nije prisustvovao dodjeli Oscara.