Uspjeh Sarajlije u SAD-u
0

VIDEO / Rešad Kulenović se takmiči za studentskog Oscara

Sarajevo-x.com
Kratki film "Snovi" bh. reditelja Rešada Kulenovića, koji živi u Kingstonu u New Yorku, nominovan je za Academy Student Award, odnosno studentski Oscar.

Kulenovićev 15-minutni film sniman je u Sarajevu, a nastao je po priči Johna Bernsteina, profesora na Univerzietetu u Bostonu. Film priča o posljedicama rata u Bosni i Hercegovini, postavljajući glavno pitanje: "Kako živjeti u sadašnjosti, ako ne razumijemo prošlost?"

Kulenović se zbog filma, koji je u suštini bio njegov magistarski rad na Univerzitetu u Bostonu, nakon 12 godina vratio iz SAD-a u rodno Sarajevo i uhvatio u koštac sa velikim problemima ostalim nakon rata u našoj zemlji.

"Snovi" je jedan od devet filmova koji se takmiče za sudentskog Oscara. Bit će prikazan 11. juna na Academy’s Samuel Goldwyn Theateru na Beverly Hillsu. Nakon projekcije filmova žiri će odlučiti o pobjedniku.

Inače, film "Snovi" rađen je u produkciji "Ateljea", kuće čiji je osnivač jedan od najpoznatijih filmskih radnika iz bivše Jugoslavije - Kemal Hrustanović. Danas produkciju vode njegovi sinovi Vedran i Dino Hrustanović.

U filmu glume Zana Marijanović, glavna glumica u filmu "U zemlji meda i krvi" Angeline Jolie, zatim Alban Ukaj, Miralem Zubčević i Aleksandar Seksan.

Film "Snovi" je predstavljen i na Sarajevo Film Festivalu 2010.