Film/TV
4

Rekordna zarada turskih serija u 2015. godini

Anadolija
Turske serije hit su u brojnim zemljama svijeta, a kolika je ekspanzija turske kinematografije u posljednjih nekoliko godina pokazuje podatak da je Turska od izvoza u ovom sektoru u prošloj godini zaradila 250 miliona dolara.

“Hiljadu i jedna noć”, “Ezel”, “Kad lišće pada”, “Kako vrijeme prolazi”, “Sulejman Veličanstveni”, “Strasti Orijenta” samo su neki od naslova turskih televizijskih serija koji su osvojili milione gledalaca u zemljama Balkana, Bliskog istoka, pa i Latinske Amerike.

Podaci pokazuju da je Turska u 2014. godini ostvarila izvoz serija u vrijednosti od 200 miliona dolara, a ta brojka u 2015. godini bila je čak za 25 posto veća, odnosno 250 miliona dolara. Očekivanja su da će izvoz u ovoj godini dostići 300 miliona dolara.

Besir Tatli, generalni direktor Calinos Holdinga, koji se bavi prodajom turskih televizijskih serija u inostranstvu, za AA je kazao kako se u Turskoj na godišnjem nivou snima 70 serija.

Dodaje kako blizu 40 njih bivaju "žrtve" pada rejtinga te prestaju sa emitovanjem, no među ostalih 30-ak serija koje su gledane na teritoriji Turske, 10 do 15 uspije se probiti na internacionano tržište, odnosno inostrane televizije.

“U prošloj godini ostvarena je dobit 250 miliona dolara i smatramo do će se ova brojka u ovoj godini popeti sa na rekordnih 300 miliona”, rekao je Tatli.

Govoreći o problemima u turskoj kinematografiji, Tatli je kazao kako je trenutno najveći problem nedostatak novih scenarija. Prema njegovim riječima, scenaristi i producenti imaju probleme u pronalasku novih tema, tako da je u zadnje vrijeme popularna i adaptacija tema ranije rađenih u inostranstvu. Tatli naglašava kako to ipak nije pravi put, te da se turska kinematografija mora vratiti, kako je kazao, “pravim i kvalitetnim turskim dramama”, koje su na vrlo kvalitetan način opisivale porodicu i ljudske odnose.

Pored zemalja Balkana i zemalja turskog govornog područja, turske serije prikazivane su na televizijama u zemljama od Austrije, Bugarske, preko Argentine, Brazila, Meksika, Iraka, Irana, Indonezije, Malezije, pa do Kine, Tajvana, Tajlanda, te brojnim drugim.