Film/TV
0

Recepti sa istoka u emisiji "Lonci i poklopci" na OBN-u

Sponzorirani članak
Šarmantni televizijski kuhar Vjeko Kramer i ove nedjelje u emisiji "Lonci i poklopci" OBN TV spremat će ukusna i zdrava jela.

Ovosedmično kuhanje počinje spremanjem ukusnih Ledenih kockI, a zatim će spremati supu s tikvicama i mesnim okruglicama.

Sa istoka Kramer donosi recept za rižoto sa limunom. Ako i vi želite spremiti neku od Vjekinih delicija tu su i recepti.

Emisija "Lonci i poklopci" na programu OBN TV je i ove nedjelje 13. jula u 12 sati.

Ledene kocke

biskvit: 7 bjelanjaka 7 kašika šećera 7 kašika brašna

sirup: 2 dl vode 3 kašike šećera krema: 7 žumanjaka 3 kašike šećera 3 kašike brašna 1 puding od vanilije 7 dl mlijeka 250 gr maslaca ½ l slatkog vrhnja

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, pa od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg, dodati 7 kašika šećera i 7 kašika brašna. Mikserom mutite snijeg i dodajte šećer, a kada dodajete brašno koristite ručnu pjenjaču. Ovako pripremljen biskvit peći u prethodno zagrijanoj pećnici na oko 180ᵒC 20-ak minuta. Za to vrijeme zakuhati 2 dl vode sa 3 kašike šećera, pa vrućim sirupom preliti vruć biskvit izvađen iz pećnice.

Kremu pripremiti tako da razmutite žumanjke, 3 kašike brašna, 3 kašike šećera i jednu vrećicu pudinga vanilije u 1 dl mlijeka. Pa tom smjesom zgusnete preostalih 6 dl mlijeka. Kada se krema ohladi umješati 250 gr maslaca temperiranog na sobnu temperaturu. Ohlađenom kremom premazati ohlađeni biskvit i na kraju kolač premazati ulupanim slatkim vrhnjem.

Supa s tikvicama i mesnim okruglicama

400 gr mljevene janjetine 1 jaje 3 e kašike hljebnih mrvica korijander, sol i papar

kopar 2 tikvice

Pomješati mljeveno meso, hljebne mrvice i jaje pa začiniti korijanderom, solju i paprom. Ruke nauljiti i oblikovati 30-ak okruglica, pa ih poredati u tepsiju i zapeći u pečnici 20-ak min na oko 200 stepeni. Janjeći temeljac zakuhati, dodati tikvice sječene na kockice i mesne okruglice pa kuhati još par minuta. Supu poslužiti posutu usitnjenim koprom.

Limun rižoto

1 crveni luk ¼ korjena celera maslinovo ulje maslac 1,5 šalica riže 3 šalice pilećeg temeljca 1 limun, kora i sok 2 žumanca 50 gr parmezana 1 dl vrhnja za kuhanje sol i papar

U zagrijanoj tavi otopiti maslac i pomješati sa uljem te na tome popržiti usitnjeni luk i celer, kada omekšaju, luk i celer izmiksati u blenderu u finu pastu. Na ulju popržiti rižu neprestano mješajući. Sa strane u loncu napraviti temeljac te ga držati neprestano na točki ključanja. Vrućim temeljcem zalijte rižu i kuhajte oko 12 min, mješajući s vremena na vrijeme.

Lagano mješajući riži prvo dodati pastu od celera i luka. Dodajte rižotu limunovu koricu i začinite ga dodatno ako je potrebno ovisno o tome koliko je temljac bio jak. U maloj posudi sa strane umješajet žumance, sok od limuna, parmezan, vrhnje i papar. Pa tim legirajte rižoto na samom kraju kuhanja. Zrna riže u rižotu se ne trebaju odvajati jedno od drugoga. Rižoto treba biti kompaktan.

OBN