Film/TV
0

Reality show - Pobjednik osvaja bubrege žene na samrti

Sarajevo-x.com
U holandskoj reality emisiji koja se treba emitovati ove sedmice, žena na samrti će izabrati jednog od tri kandidata koji će, nakon njene smrti, dobiti njene bubrege. Emisija će se početi prikazivati unatoč kritikama i osudama javnosti.

Holandska vlada je zatražila da se De Grote Donorshow (Veliki donor show) otkaže, jer je neetična. Ipak, televizija BNN tvrdi da će emisija baciti svjetlo na problem osoba koje traže donore za bubrege.

U emisiji koja svoje emitovanje započinje u petak, 37-godišnja žena u javnosti poznata samo kao Lisa, izabrat će primaoca prema njegovom ili njenom profilu, prošlosti, razgovorima sa porodicom. Tokom 80-minutne emisije, gledaoci će slati SMS poruke kojima će savjetovati Lisu šta da uradi.

I pored osuda i kritika, predsjednik BNN-a, Laurens Drillich, tvrdi da će emisija povećati šanse učesnika da dobiju bubreg za 33%. "Šansa učesnika da dobiju bubreg je 33%. To je mnogo više nego na listama za čekanje. Možda ste očekivali da šanse budu bolje, ali nisu. Zapravo su mnogo gore", izjavio je Drillich.