Penelope Cruz
0

Prva Španjolka koja je dobila Oskara

Sarajevo-x.com
Glumica Penelope Cruz sinoć je ušla u filmsku historiju postavši prva Španjolka koja je osvojila prestižnu nagradu Američke filmske akademije.

Lijepa 34-godišnja Španjolka, Penelope Cruz, Oskara je dobila za sporednu ulogu u filmu 'Vicky Cristina Barcelona', poznatog reditelja Woodyja Allena.

Uz Penelopu, u istoj kategoriji bile su nominirane glumice Viola Davis i Amy Adama za film 'Doubt', Marisa Tomei za film 'The Wrestler' i Taraji P. Henson za film Curious 'Case Of Benjamin Button'.

No, Oskara je ipak dobila talentirana Penelope za ulogu nestabilne bivše žene Javiera Bardema, a za nagradu je najviše, kako je sama izjavila, zahvalna karizmatičnom reditelju Woodyju Allenu koji joj je povjerio ulogu u svom filmu.

Primajući nagradu, vidljivo potresena glumica, rekla je da želi Oskara podijeliti sa drugim kolegicama koje su uz nju bile nominirane za ovogodišnjeg Oskara.

'Nagradu želim podijeliti i sa svojim kolegama iz filma jer mi je zaista bila velika čast pojaviti se uz tako velike glumce', dodala je glumica.

Penelope Cruz rođena je u španjolskoj prijestolnici Madridu, 1974. godine u skromnoj katoličkoj porodici. Proslavila se ulogama u filmovima španjolskih reditelja Bigasa Lune i Pedra Almodovara, da bi kasnije počela glumiti u holivudskim filmovima.

Prva je španjolska glumica koja je 2006. godine bila nominirana za glavnu ulogu u filmu Pedra Almodovara, 'Volver', no te godine Oskara nije dobila.

Nakon osvojenog Oskara za film 'Vicky Cristina Barcelona', Penelope Cruz se pridružila i svom partneru, također glumcu Javieru Bardemu koji je prošle godine postao prvi Španjolac koji je dobio ovu prestižnu nagradu.

Penelope Cruz poznata je i po svojoj vezi s holivudskim glumcem Tomom Cruiseom, a tabloidi su je često optuživali za Cruiseov razvod od glumice Nicole Kidman.