Film/TV
0

Prva kopija ”Go West” očekuje se u februaru

Oslobođenje
Bosanskohercegovački filmski autor Ahmed Imamović privodi kraju montažu svog dugometražnog prvijenca, filma "Go West", javlja Oslobođenje.

Kako je Ahmed kazao za Oslobođenje, ovaj posao biće gotov do početka januara, a onda će film ići u Austriju gdje će se raditi laboratorijska obrada tona. Prva kopija filma, nada se reditelj, može se očekivati već početkom februara. Imamović, kako je kazao za Oslobođenje, još uvijek ne razmišlja o tome gdje će predstaviti svoj film.

Najvažnije je, kazao je on, da se sada ovaj dio posla završi kako treba, a onda će u dogovoru sa producentima odlučiti šta bi bilo najbolje kada je u pitanju dalji život filma.

“Do sada je sve teklo po planu, ja sam više nego zadovoljan zato se i nadam da će i do kraja sve biti tako. Ali, za sada zaista ne znam gdje ćemo predstaviti film”, kazao je za Oslobođenje Imamović. Imamovićev prvijenac, film koji je i prije nego što je snimljen izazvao burne reakcije jednog dijela bh. javnosti zbog teme homoseksualizma kojom se bavi, sniman je na lokaciji površinskog kopa Rudnika uglja Kakanj. Mjesto snimanja ovog filma predstavljalo je svojevrsnu atrakciju jer je za potrebe snimanja u kreaciji scenografa Kemala Hrustanovića bilo izgrađeno pravo malo selo. To je ujedno bila i najveća gradnja za potrebe filma u proteklih dvadesetak godina na ovim prostorima.

Uz Imamovića, autor originalnog filmskog scenarija je Enver Puškar. "Go West" je priča koja govori o različitostima, šovinizmu, nacionalizmu, homoseksualizmu. Radnja je smještena u doba agresije na BiH, a centralni likovi su dvojica homoseksualaca.

U filmu igraju: Rade Šerbedžija, Mario Drmač, Tarik Filipović, Nermin Tulić, Mirjana Karanovc, Haris Burina, Almir Kurt, Milan Pavlović, Orijana Kuncic...

Direktor fotografije je Mustafa Mustafić, Enes Zlatar je autor muzike, dizajnerka Ajna Zlatar, a producenti su Faruk Serdarević i Samir Smajić. Izvrsnu produkciju filma "Go West" potpisuje Saga.