Film/TV
0

Prva klapa novog filma Danisa Tanovića 25. oktobra

Oslobođenje/Sa-X
Prva klapa filma reditelja Danisa Tanovića "Pakao" past će 25. oktobra u Parizu, javlja Oslobođenje.

Prvi dugometražni igrani film nakon planetarnog uspjeha "Ničije zemlje" Tanović radi po scenariju Krzysztofa Piesiewicza.

Ovoga puta riječ je o francuskom filmu koji će biti rađen u produkciji A.S.A.P filma iz Pariza, kuće koju su osnovali Tanović i Čedomir Kolar i koji će biti na francuskom jeziku.

Sjajna ekipa Scenarij Kieslowskog i Piesiewicza ranije se vodio kao trilogija Raj, Pakao, Čistilište, ali riječ je o tri neovisne priče.

Godine 2002. rađen je Raj, u čijoj produkciji je učestvovao i Kolar. Prvobitna ideja Kieslowskog bila je da taj dio bude na talijanskom, ali ipak, urađen je na engleskom i režirao ga je njemački reditelj Tom Tykwer. Uloge su ostvarili Cate Blanchett, Giovanni Ribisi, Stefania Rocca, Remo Girone, Mattia Sbragia.

U Paklu, čija je prava kuća A.S.A.P film otkupila ove godine, bh. reditelj okupio je sjajnu glumačku ekipu koju sačinjavaju Emmanuelle Beart, Karin Viard, Marie Gillain, Carole Bouquet, Guillaume Canet, Jacques Gamblin, Jacques Perrin, Miki Manojlović, Maryam Diabo, Gaille Bona, Anne Alvaro i Jean Rochefort.

Snimanje filma, kako je ranije bilo najavljeno, trebalo je početi 2. novembra, no kako je za Oslobođenje kazao producent Kolar, uslovi su stečeni da se krene ranije. “Kada imate dobar tim, onda se stvari pomjeraju i unaprijed”, kaže Kolar.

Osim Tanovića i Kolara autorski tim sačinjavaju ljudi iza kojih su brojni uspješni projekti. Direktor fotografije je Laurent Dailland, koji je radio na filmovima poput Asterix i Obelix: Misija Kleopatra i Istok - Zapad, scenograf je Aline Bonetto koja je između ostalog radila na filmu Amelie, kostimograf je Caroline De Vivaise koja u svojoj biografiji između ostalih ostvarenja ima i rad na filmovima Intimacy i Germinal. Osam sedmica snimanja Izvršni producent filma je Marc Bachet, sa kojim je Tanović radio na Oskarom nagrađenom filmu "Ničija zemlja". Koproducenti su Rosanna Seregni (Sintra film Rim), Marion Hansel (Man’s Films Brisel) i Yuji Sadai (Bitters End Tokio). Snimanje filma će trajati osam sedmica i odvijaće se u Parizu i njegovoj okolini.