Od jeseni
0

Prva grčka serija na programu TV1 i Mreže

Sponzorisani članak
Prvi put, zahvaljujući TV1 i Mreži, gledatelji u našoj zemlji na jesen imat će priliku pratiti jednu grčku seriju, popularnu ljubavnu dramu iz 2010-te, "Otok".

Serija je zabilježila nevjerovatan uspjeh, ostvarivši nevjerovatnu gledanosti od 86 posto, što znači da je cijela grčka nacija strastveno pratila priče sa otoka. Ova najgledanija serija ujedno je i najskuplja TV-produkcija do sada rađena na tržištu Grčke, a za nju je utrošeno 4 miliona Eura.

Serija Otok nastala je na osnovu istoimene knjige, bestselera 2009.godine, autorice Victorie Hislop, britanske književnice i novinarke. Njena ljubavna priča sa otoka imala je gotovo 850.000 čitatelja u Velikoj Britaniji, a knjiga se prodavala u preko 17 zemalja svijeta. Hollywood je autorici ponudio značajnu iznos za ekranizaciju ovog djela, ali ipak Victoria se odlučila da se serija snima u Grčkoj.

Zadatak da roman pretvorti u TV-priču imala je scenaristkinja Mirella Papaoikonomou, koja je kreirala 26 epizoda, produkcijski složenih o čemu svjedoči i podatak da je u prosjeku po epizodi utoršeno 150.000 Eura. U seriji se pojavljuje čak 300 glumaca, a zaigrala su najpoznatija imena poput Steliosa Mainasa, Katerine Lechou i Aimiliosa Cheilakisa. Za sve uloge korišteno je preko 2.000 kostima.

Serija "Otok" je priča o ljubavi i bolu, razdvojenosti i strahu. Riječ je o fikciji koja se temelji na istinitim događajima na otoku Spinalonga, na Kreti.

Otok Spinalonga u vrijeme Drugog svjetskog rata smatran je otokom gubavaca. Serija nas vodi kroz istinite događaje i činjenice, a likovi svojom odličnom glumom savršeno bilježe svu istoriju tog kraja.

Priča počinje u Londonu gdje glavni lik, Alexis Fielding, odlučna mlada žena želi da otrkije više o prošlosti svoje majke Sophie, iz perioda kada je živjela na Spinalongi, a koja je obavijena velom tajni.

Alexisino istraživanje odvest će je na otok na kojem će joj stari porodični prijatelj ispričati historiju njene porodice tri posljednje generacije. Porodična priča je upotpunjena detaljima odnosa između dvije sestre, Marie i Anne, koje svojim različitim karakterom, igraju dosta različite uloge u seriji.

Na Otoku žive ljudi zarobljeni iza zidova tvrđave. Priča je to o porodicama, o ljubavima osuđenim na propast, odbačenosti i razarajućim tajnama. Kroz nju upoznajte uskoumnost zdravih osoba i duh preživljavanja u prljavštini.

Opaska serije je univerzalna i upućena čovječanstvu: kroz vijekove patimo od različitih bolesti, ali uvijek imamo iste predrasude. To je naša najveća bolest! Bolest uma.