Nove kontroverze iz SAD-a
0

Prva crna princeza u Disney crtićima

Sarajevo-x.com
Popularna kompanija animiranih i crtanih filmova Disney napravila je novi crtani film u kojem je po prvi put glavni lik crna princeza.

Iz Disneya predviđaju da će princeza afroameričkog porijekla biti veliki hit u Hollywoodu. No, iako će crtani film "Princeza i žaba" tek krajem godine biti prikazan, on već sada izaziva brojne kontroverze u javnosti.

Fanovi crtanih filmova kritizirali su producente zbog toga što su princeza Tiana i ostali likovi u filmu crne boje kože, dok je princ svijetle puti.

Otkako su 2006. godine najavili animirani film sa tamnoputom princezom, holivudski studio susreće se raznim pitanjima rasizma. Prvobitno, njihova heroina je trebala biti sobarica Maddy koja radi kod bijelog vlasnika 20-tih godina u New Orleansu.

Producete su optuživali da je njeno ime previše podsjeća na robinju, te da je ideja o mladoj djevojci koji radi za bogatog bijelog vlasnika 'rasno neosjetljiva'.

"Mislim da je tužno da se Disney odlučio za bijelog princa jer na taj način poručuje da ljubav između crnih ljudi nije dovoljna, te da ako ste crnac nikada ne možete postati princ", kazao jedan razočaran fan.