Film/TV
0

Protest Teherana zbog prikazivanja filma "Persepolis" u Cannesu

Sarajevo-x.com
Marjane Satrapi; Foto: AP
Marjane Satrapi; Foto: AP
Animirani film o ženi koja odrasta u revolucionarnom Iranu prikazan je u srijedu u okviru takmičarskog programa Filmskog festivala u Cannesu, usprkos protestima koje je Teheran uputio francuskoj vladi, javlja DPA.

Francuska vlada je navela da u odabiru filmova za festivalski program u Cannesu politika nije mogla utjecati te da u navedenom filmu nema "političkih motiva".

"Persepolis" za festivalski program u Cannesu politika nije mogla utjecati. Zvaničnici festivala su odabrali film, a oni očigledno nisu odgovorni prema francuskoj vladi", izjavila je glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Jean Baptiste Mattei.

Upitana od strane novinara u Cannesu zašto ne želi davati intervjue iranskim novinarima, francusko-iranska redateljka Marjane Satrapi je izjavila kako su medijska izvješća o pismu koje je poslato kulturnom atašeu francuske ambasade u Iranu prenapuhana i puno zloćudnija nego sama iranska reakcija.

"Ne želim da se pridružujem toj medijskoj histeriji, jer je priča već napuhana van svakih razmjera. Ako ljudi žele pričati o filmu, tu sam", rekla je Satrapi.

Radnja filma "Persepolis" je smještena u Teheran 1978. godine, a film je baziran na grafičkoj noveli čiji je autor sama Marjane. Priča se vrti oko devetogodišnje Marjane koja odrasta, dok se oko nje dešava pad šahovog režima, a nova vlast počinje kontrolisati ponašanje svojih građana. Film osim Marjane potpisuje i Vincent Paronnaud.

Pametna i neustrašiva, Marjane, kojoj glas u ovom animiranom filmu daje Chiara Mastroianni a poslije i Gabrielle Lopes, voli pank, grupe ABBA i Iron Maiden. Njeni roditelji (glasove im daju Catherine Deneuve i Simon Abkarian) postaju veoma nervozni zbog njenog previše otvorenog ponašanja.

Surova realnost rata između Irana i Iraka zahvaća i njenu porodicu, pa se njeni roditelji odluče na selidbu u Beč. Tamo se ona zaljubljuje i uživa u slobodi koju je pronašla. Ipak, ona pati za svojom domovinom i nastavlja živjeti na marginama društva u koje je doselila.

"Nisam išla u Iran, jer mi je rečeno da će mi se loše stvari tamo dogoditi", izjavila je Satrapi.

U procesu je stvaranje i engleske verzije filma, a Deneuve je otkrila kako će ona davati glas Marjanine majke i u toj verziji. Satrapi je odbila otkriti više detalja oko toga.