Film/TV
0

Projekcija najstarijeg bh. filma "Kopač blaga od Blagaja"

FENA
Javna ustanova Kinoteka BiH i Ambasada Švicarske u BiH organizirat će 16. novembra svečanu projekciju najstarijeg bh. filma "Kopač blaga od Blagaja", saopćeno je iz Ambasade Švicarske u BiH.

Svečanu projekciju otvorit će filmski kritičar Asaf Džanić i rukovoditeljica filmskog arhiva Kinoteke BiH Devleta Filipović - Hamzabegović, koji će publici približiti socijalni i umjetnički kontekst u kojem je nastao ovaj nijemi film.

Za muzičku pratnju na klaviru, za vrijeme projekcije filma, pobrinut će se Dino Olovčić.

Film "Kopač blaga od Blagaja" snimljen je, najvjerovatnije u cjelini, u Mostaru i okolini u proljeće ili ljeto 1919. godine. Scenarist i režiser filma je austrijski pjesnik i upravitelj bečkog Burgteatra Robert Michel.

Nije poznato kako je došlo do realizacije filma. U Kinoteci u Lozani, u Švicarskoj, (Cinémathèque suisse, Lausanne) pronađena je 1997. godine jedna i po rolna tog filma, s međunaslovima na njemačkom jeziku.

Na osnovu tog materijala moguće je naslutiti konture radnje filma. Kadrovi su fotografski efektni, a ljepote staroga Mostara veoma dobro iskorištene. Glumci (zasad neidentificirani, vjerovatno austrijski) odjeveni u dosta nametljive narodne kostime tumače uloge standardnim izražajnim sredstvima nijemog filma dvadesetih godina prošloga stoljeća. Film je prikazan u zagrebačkom kinu "Metropol" septembra 1919. godine.

"Zahvaljujući angažmanu Ambasade Švicarske u Sarajevu i Švicarske agencije za razvoj i suradnju, restaurirana kopija tog filma odsad se nalazi i u Arhivu Kinoteke BiH", navodi se.