Sarajevo Film Festival
0

Projekat "Sarajevo grad filma" okupio ovogodišnje ekipe i autore

Sarajevo-x.com
Povodom realizacije projekta Sarajevo grad filma 2010. u okviru kojeg će biti snimljena četiri kratka igrana filma, danas je u kinu Meeting Point održan prijem kojem su prisustvovali autori i ekipe filmova, prijatelji i partneri Sarajevo Film Festivala, te brojni predstavnici medija, saopćeno je iz SFF-a.

Sarajevo grad filma je projekat Sarajevo Film Festivala pokrenut 2008. godine, s ciljem da ohrabri i potakne mlade filmske redatelje iz regiona Jugoistočne Europe da zajedno sa svojim kolegama scenaristima, producentima i glumcima (učesnicima Sarajevo Talent Campusa) realiziraju zajedničke projekte/filmove.

Podsjećamo, do sada su snimljena dva filma u okviru ovogodišnjeg projekta Sarajevo grad filma:

Reverse reditelj: George Grigorakis (Grčka) scenaristi: Erenik Beqiri (Albanija), Alexandra Safriuc (Rumunija)

Smart girls rediteljke i scenaristice: Hana Jušić (Hrvatska), Sonja Tarokić (Hrvatska)

Do 20. aprila na lokacijama Sarajeva biće snimljena i preostala dva filma:

Frigidance reditelj: Kelmend Karuni (Albanija) scenarista: Dženan Medanović (BiH)

The ticket collector redatelj i scenarista: Catalin Musat (Rumunija)

Svečana premijera filmova biće održana u okviru 16. Sarajevo Film Festivala (23. – 31. juli 2010.)

Projekat Sarajevo grad filma i ove godine će biti realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH i Fonda za kinematografiju Federacije BiH, a glavni partner projekta kao i prošle godine je Atlantic Grupa.

Predstavnicima medija na prijemu su dobrodošlicu poželjeli Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film FestivalaIvana Pekušić, koordinatorica projekta Sarajevo grad filma, Srebren Dizdar, predsjednik Fondacije za kinematografiju i Gabrijela Kasapović, direktorica Direktorica korporativne komunikacije Atlantic Grupe.