Film/TV
0

Program "Evropa u kinu": Od 25. jula "Cezar mora umrijeti"

Počevši od 25. jula Tropik film&video, kao jedan od najvećih distributera nezavisnih filmskih naslova evropske i svjetske produkcije, na repertoar bh. kinodvorana donosi nekoliko izvanrednih i višestruko nagrađivanih evropskih filmskih ostvarenja, u programu pod nazivom "Evropa u kinu", čije je održavanje podržao Eurimages.
Prvi naslov koji će se naći na repertoaru bh. kina je prošlogodišnji osvajač Zlatnog medvjeda na Berlin Film Festivalu, drama italijanskog bratskog rediteljskog dvojca Paola i Vittoria Tavianija "Cezar mora umrijeti" (Cezare deve morire). Jedan od najproduktivnijih kreativnih dvojaca čuvene evropske kinematografije, koji je na velike ekrane još od 1962. godine donio čak 22 filmska naslova te se okitio i Zlatnom palmom 1977. godine za naslov "Padre Padrone" i Zlatnim globusom za klasik "Haos" 1984. godine, ponovo je izrodio filmsko remek-djelo koje oduševljava i kritiku i publiku.

Predstava "Julije Cezar" se završila i glumci su nagrađeni gromoglasnim aplauzom. Svjetla se gase, glumci odlaze sa scene i vraćaju se u svoje ćelije. Svi su oni zatvorenici u jednom rimskom zatvoru. Jedan od njih kaže: "Otkad sam otkrio umjetnost, ova ćelija je postala pravi zatvor". Paolo i Vitorio Taviani, kultni autori italijanske kinematografije, proveli su šest meseci na probama ove predstave. Njihov film pokazuje kako univerzalnu poruku Šekspirovog djela razumiju i ljudi u ekstremnim životnim uslovima. Nakon premijere, Cezar, Brut i ostali ostaju iza zatvorenih vrata. Svi oni ponosni su i na čudan način dirnuti, kao da je predstava otkrila dubine njihove prošlosti.

Tropik d.o.o. kreće sa prikazivanjem filma "Cezar mora umrijeti" u multiplexu Ekran Zenica od 25. jula, a uskoro i na repertoaru ostatka kinodvorana. U okviru programa "Evropa u kinu", čije održavanje podržava Eurimages, kao krovna evropska filmska institucija Tropik film&video na repertoaru bh. kinodvorana već sljedeće sedmice.