Prekršio pravila
0

Producentu "The Hurt Lockera" zabranjen dolazak na dodjelu Oscara

Sarajevo-x.com
Producentu iračke ratne priče "The Hurt Locker" neće biti dozvoljeno da prisustvuje nedjeljnoj ceremoniji dodjele Oscara zbog e-mailova koje je poslao članovima Akademije pozivajući ih da glasaju za njegov film.

Ipak, Nicolas Chartier će dobiti Oscara na neki kasniji datum, ukoliko "The Hurt Locker" osvoji nagradu za najbolji film, prenosi CBS News.

Izvršni odbor ogranka producenta Akademije filmske umjetnosti i nauke nametnuo je kaznu Chartieru, jer je prekršio pravila koja zabranjuju promoviranje filma poštom te podcjenjivanje drugih.

Chartier je poslao e-mail 19. februara nekim od članova Akademije moleći za njihovu podršku za "Hurt Locker", a "ne film od 500 miliona dolara", što je bila očita aluzija na kandidata "Avatara".

Chartier se kasnije izvinio zbog e-mailova.

"Moja naivnost, neznanje pravila i obična glupost, kao nekog ko je prvi put kandidat nije izgovor za takvo ponašanje i meni je jako žao", napisao je Chartier.

Kazna protiv Chartiera ne utječe na rediteljicu filma Kathryn Bigelow te scenariste Marka Boala i Grega Shapira, koji su slobodni da prisustvuju dodjeli Oscara.

"The Hurt Locker" i "Avatar" su glavni favoriti ovogodišnje dodjele s po devet nominacija.