Film/TV
37

Problemi tokom snimanja: 12 fascinantnih činjenica o nastanku filma "Spectre"

Klix.ba
Novi film o Jamesu Bondu "Spectre" prikazan je premijerno nedavno i već osvojio srca publike i oborio rekorde na kino blagajnama. Ovo nije neočekivano s obzirom na to da je u ovaj 24. film o slavnom špijunu uloženo milione dolara.

Ulice poznatih metropola su bile zatvorene kako bi scene bile snimljene, a Bond nas je proveo širom svijeta. No, snimanje nije proteklo "kao mlijeko".

Donosimo 12 fascinantnih činjenica o nastanku "Spectra":

1. Bez štednje novca Spcetre je najduži od svih Bondovih filmova (2 sata i 28 minuta), te je imao najveći budžet od svih filmova do sada. Dok je na "Skyfall" potrođeno 200 miliona dolara, u "Spectre" je uloženo 250 miliona dolara. Ušao je u 10 najskupljih filmova ikada rame uz rame sa filmovima "Harry Potter And The Half-Blood Prince", "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides" 378.5 miliona dolara) i "The Hobbit: The Battle Of The Five Armies" (250 miliona dolara).

2. Povrijeđeni heroj Nije lako biti James Bond, što je shvatio i Daniel Craig. Početkom ove godine odvezen je sa seta na operaciju koljena koje je povrijedio. Snimanje "Spectra" je pauzirano samo na dvije sedmice jer se ova britanska zvijezda zainatila. Craig je odlučio da premijera ne smije kasniti, stisnuo je zube i nastavio snimati. No, nije to bila jedina povreda.

"Zadobijem povrede svaki dan. Namještali su mi rame, oba koljena operisali, a moji palčevi me bole", rekao je.

3. Luksuzni automobili dizajnirani i napravljeni samo za Bonda Aston Martin obilježio je 50. godišnjicu sa Bondom sa nevjerovatnim DB10 automobilom koji je namijenjen samo za snimanje ovog filma i nije na prodaju. Napravljeno je 10 automobila od kojih je osam korišteno u filmu, a dva na promocijama.

4. Sudari i eksplozije koje su po troškovima oborile sve rekorde Automobili u vrijednosti od 34 miliona dolara uništeni su tokom snimanja "Spectra", a među njima je i sedam Aston Martina DB10. Većina ih je uništeno na ulicama Rima i u Austriji.

5. Snimanje videa za audiciji u kuhinji Meksička glumica Stephanie Sigman, koja se pojavljuje u ulozi Estrelle tokom Dana mrtvih na početku filma, dobila je ulogu impresionirajući Mendesa sa bizarnom audicijom koju je snimila u kuhinji.

"Dobila sam kameru i snimila sam audiciju u kuhinji s prijateljem. Uradila sam ono što sam mislila da je ispravno i onda su me oni nazvali nakon mjesec dana te rekli da se Mendes želi naći sa mnom u Mexico Cityju", kazala je Sigman.

6. Sreća iz drugog puta za Leu Nova Bondova djevojka Lea Seydoux koja glumi Madeleine Swann, izabrana je tek iz drugog puta. Na prvoj je bila pripita, zaboravila je tekst i bila je rumena u licu. Doživjela je potpuni neuspjeh.

"Nakon toga, pitala sam da li mogu dobiti drugu šansu. Kazali su mi da Sam Mendes želi da se sretnemo u njegovom uredu u Londonu. Mislim da sam mu se zaista svidjela", rekla je glumica.

7. Veličanstveni Mexico Početak "Spectra" odvija se na Dan mrtvih u Mexicu. U snimanju scene učestvovalo je 1.520 dodatnih statista koji su napravili masu na trgu Tolsa i Zocolo. Svako od njih nosio je unikatan kostim, a na njihovoj pripremi radilo je 100 make-up artista. Za ovu scenu pripremalo se pet mjeseci, a trajala je samo pet minuta.

8. Muzika je napravljeno brzo Bondove filmove ne možemo zamisliti bez muzike. Samu Smithu trebalo je samo 20 minuta da je napiše i "One The Wall" se svima svidjela.

9. Zatvaranje glavnog grada Iako je riječ o globalnom filmu, veći dio "Spectra" je snimljen u Londonu uz Temzu i zgradu MI5. Veći dio dijelova Londona bio je zatvoren kako bi se snimile scene. Ulice su bile pune dima, krhotina od uništenog helikoptera, te krvavih glumaca.

10. Umalo bez Waltza Christoph Waltz, koji je utjelovio Bondovog neprijatelja Franza Oberhausera, bio je poprilično neodlučan da li da prihvati ulogu u filmu. Pristao je nakon dugotrajnih pregovora.

"Stvar u vezi filma 'Spectre' je da ga ne pišu komercijalni pisci i nema komercijalne režisere. Glumci nisu amateri s lošom šminkom", rekao je.

11. Bez snijega u Austriji Kada su snimane scene u blizini jezera Altaussee klim je bila topla i nije bilo snijega. Dakle, morali su ga napraviti. Utrošeno je 400 tona lažnog snijega kako bi scene bile snimljene na planinama koje oduzimaju dah.

12. Poteškoće u pustinji Lokalni nomadi i članovi plemena bili su uposleni kao vodiči i sigurnosni čuvari tokom snimanja dijelova filma u Sahari. Jednog poslijepodneva snimanje je bilo otkazano jer su temperature prelazile 50 stepeni. No, najbolji dio scena je taj što je epohalna eksplozija u Sahari ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kako najveća eksplozija u filmu ikada.