Svjetski dan izbjeglica
0

Prikazivanje filma "Live and Become"

FENA
Foto: UNHCR
Foto: UNHCR
U sklopu obilježavanja 20. juna, Svjetskog dana izbjeglica, UNHCR -ovo predstavništvo u BiH će večeras u saradnji s Jewish Film Festivalom London -Zagreb- Sarajevo i La Benovolencijom Sarajevo prikazati film "Live and Become".

"Živi i postani" (Live and Become), reditelja Radu Mihaileanu, Izrael/Francuska, je epska priča o ljubavi, opstanku i identitetu. Majka kršćanka prisiljava svog devetogodišnjeg sina da se deklarira kao Židov kako bi bio uključen u "Operaciju Mojsije", misiju koju organizira Izrael da bi se omogućilo etiopljanskoj židovskoj zajednici da se spasi od gladi u Etiopiji".

Osim ove projekcije koja je planirana za 18 sati u sali UNITIC-a posjetioci će moći pogledati izložbu fotografija Almina Zrne, koji je za UNHCER-ovu medijsku kampanju zabilježio lica izbjeglica u BiH, a o izbjeglištvu će govoriti i Klara Pelja, autorica dokumentarnog filma "Sarajevo, moj zlatni grad".

U organizaciji Visokog povjerenstva Ujedinjenih nacija za izbjeglice u svijetu se 20. juni obilježava kao Svjetski dan izbjeglica.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u posljednje dvije godine broj izbjeglica o kojima se brine ova organizacija je porastao za čak dva miliona.

U svijetu ima oko 26 miliona raseljenih ljudi, a od toga gotovo polovina otpada na Afriku.

Kad je riječ o BiH podaci govore da se danas, više od dvanaest godina nakon rata na području naše zemlje nalazi više od 130.000 raseljenih osoba, a oko 7.000 njih živi u kolektivnom smještaju.