Film/TV
4

Priča o Bošku i Admiri izazvala snažne emocije u Japanu

Klix.ba
Belma Košutić i Armin Omerović u ulozi Boška i Admire
Japanska TV mreža NTV sinoć je premijerno prikazala dokumentarac o Bošku i Admiri, sarajevskim Romeu i Juliji. Film je snimala japanska ekipa u Sarajevu sa bh. glumcima.

Ekipa serijala "World Astonishing News", japanske TV mreže, boravila je u Sarajevu prije 20-ak dana gdje su snimani dijelovi dokumentarca koji je režirao Shunsuke Morita. Admiru i Boška glumili su mladi bh. glumci Belma Košutić i Armin Omerović, dok je ulogu Ismeta Bajramovića Ćele, koji je u stvarnosti organizirao pokušaj njihovog bijega iz opkoljenog Sarajeva, odigrao Rijad Gvozden. U filmu glume i Edis Žilić, Nusmir Muharemović i Minka Muftić.

Film je sniman na više od 30 lokacija u Sarajevu i sinhronizovan je na japanski jezik. Gvozden je putem videolinka gledao premijerno prikazivanje filma i smatra da su Japanci uradili dobar posao.

"Film prenosi emociju i u ljudima budi suosjećanje sa likovima iz filma, posebno s Admirom i Boškom kojima je na tako svirep i ružan način oduzeta ljubav, život i sloboda da ostanu ono što su bili. Gledajući premijerno film u kojem mi svi govorimo na japanskom, odnosno nahovani smo, osjetio sam emociju, a donekle i strah da se takvo nešto više nikada i nigdje ne ponovi. Kada nekom uzmete slobodu i zabranite želju da bude sretan onda ga slobodno možete i ubiti jer taj čovjek više i nije među živima. Drago mi je da svijet još uvijek priča priče o nama, o ljudima koji su proživljavali najstrašnije dane u Sarajevu. Ovi filmovi, ove priče koje svijet priča o nama treba da nam budu pouka da se nikad više ne dovedemo u situaciju da jedni druge mrzimo zato što pripadamo ovom ili onom narodu", rekao je Rijad Gvozden za Klix.ba.

Inače, tragična ljubavna priča sarajevskih Romea i Julije, Admire Ismić i Boška Bate Brkića, koji su poginuli 18. maja 1993. godine, kod Japanaca izaziva snažne emocije. Reditelj Morita izjavio je tokom snimanja da njegovi sunarodnjaci plaču kada slušaju priču o ovom mladom paru koji je ubijen pokušavajući pobjeći iz opkoljenog Sarajeva.

Prema nezvaničnim podacima, sinoćnju premijeru dokumentarca gledalo je 15 miliona gledatelja.