Film/TV
12

Priča o bosanskom prkosu "Rock'n'War" na Sarajevo Film Festivalu

Klix.ba
Na 22. Sarajevo Film Festivalu prikazat će se dokumentarni film Artz produkcije "Rock'n'War" režisera Damira Pirić iz Tuzle.

Projekcija filma će se održati u Multiplexu Cinema City 16. augusta sa početkom u 16:45 sati u sali broj 5.

Film "Rock'n'War" je premijerno prikazan na Kaleidoskop festivalu u Tuzli, zatim na arTz festivalu i Ok festivalu. Evropsku premijeru film je imao u Rock Operi u Pragu (CZ). Televizijsku premijeru film "Rock'n'War" je imao na Federalnoj televiziji. Nedavno je prikazan na festivalu "Dok’n’Ritam" u Beogradu, gdje je osvojio nagradu publike. Sljedeće festivalsko prikazivanje ovog filma bilo je u Sloveniji na festivalu "Grossmann Fantastic Film and Wine", nakon čega je svoju projekciju imao i na "Solo Positivo Film Festivalu" u Opatiji. Nakon Opatije, film je prikazan i u Banjoj Luci na "FreshWave Festivalu".

Dokumentarni film "Rock'N'War" je priča o fenomenu muzičke scene koja je nastala u najteže vrijeme, u ratu. To je priča o mladim ljudima i njihovoj snazi, volji i želji da muzikom prkose nasilju i opštem ludilu koje donosi rat. Dok je grad Tuzla svakodnevno granatiran, a policijski sat bio na snazi već od 17 sati, tuzlanski muzičari se organizuju pa podrumi i skloništa postaju jezgro novonastale muzičke scene. Ta scena je rasla vrlo brzo, formiralo se puno novih bendova a muzički život se selio u veća mjesta. Stari i napušteni kino pod nazivom "Kino Mladost" postaje klub "Magic", dok plato ispred gimnazija postaje "Atrium rock scena" gdje su svake sedmice organizirani rock koncerti. Stotine ljudi sudjelovalo je u tim događajima, uprkos strahu i opasnosti od granata.

Damir Pirić je rođen 1976. godine u Tuzli, BiH. Završio je Akademiju dramskih umjetnosti Tuzla, odsjek Produkcija (Film, TV, Radio, Pozorište). Bachelor je produkcije. Stalni je saradnik kulturnih institucija i privrednih subjekata u BIH i regiji te je aktivno uključen u procese grafičkog dizajna, produkcije filmova, teatarskih i likovnih postavki, muzičkih koncerata, festivala, izložbi i promocija. Pored svega toga Damir Pirić je i producent festivala arTz i festivala BUARF (Balkan Unplugged Acoustic Rock Festival). Osim režije, montaže i produkcije više studentskih kratkih filmova, nekoliko dokumentarnih i jednog igranog filma, reditelj je i producent više od 30 muzičkih spotova te brojnih Internet, TV i radio reklama, najava i jinglova.