Film/TV
21

Preminuo najveći američki dramaturg Edward Albee

Klix.ba
Edward Albee (Foto: AFP)
Edward Albee (Foto: AFP)
Američki dramski pisac Edward Albee, autor djela "Who's Afraid of Virginia Woolf?", umro je u 88. godini, prenosi BBC.

Njegov pomoćnik je potvrdio da je umjetnik preminuo u petak u svom domu na Long Islandu u blizini New Yorka, ali nije precizirao uzrok smrti. Albee je tri puta bio dobitnik Pulitzerove nagrade te je bez sumnje bio najveći američki dramaturg nakon smrti Arthura Millera i Augusta Wilsona 2005. godine.

Pulitzerove nagrade je dobio za djela "A Delicate Balance“, "Seascape“ i "Three Tall Women". Kroz svoja djela je prožimao drugu stranu humora, a njegove drame su se bavile istraživanjem tamnije strane braka, religije, djece i američkog načina života.

Njegov najpoznatiji rad, "Who's Afraid of Virginia Woolf?“, govorio je o propasti braka, ali nije osvojio Pulitzerovu nagradu 1963. godine nakon što je debitirao na Broadwayu prethodne godine. Naime, savjetodavni odbor odlučio je da nagradu ne može dobiti zbog psovki i seksualnih tema.

Djelo je poslije prilagođeno za film u kojem su glumili Richard Burton i Elizabeth Taylor. Godine 1996. je nagrađen Nacionalnom medaljom za umjetnost, a uručio mu je tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bill Clinton.