Film/TV
102

Preminuo George Gaynes, zvijezda "Policijske akademije"

Klix.ba
George Gaynes, glumac koji se pojavljuje u sedam filmova iz franšize "Policijska akademija" preminuo je u 98. godini u Noth Bendu u američkoj saveznoj državi Washington.

Gaynes je poznat i kao očuh glavnog lika u sitcomu iz '80-ih "Punky Brewster", a njegova kolegica Soleil Moon Frye na Twitteru se oprostila od svog prijatelja.

"Svemir je dobio ogromnu zvijezdu. Uvijek ćeš biti u mom srcu i duši. Tvoja mala Punky. Počivaj u miru", napisala je.

Glumac poznat po karakternim ulogama glumio je i filmu "Tootsie", a najpoznatija je scena u kojoj kao zvijezda sapunica ljubi prerušenog Dustina Hoffmana.

Pojavio se u nizu TV serija te u 35 filmova, a bio je i proslavljeni bariton koji je nastupao u predstavama, mjuziklima i operama diljem Sjeverne Amerike i Europe. Iako je njegovo lice prepoznatljivo gledaocima širom svijeta, njegovo ime nikad nije bilo na vrhu holivudske A liste.

"Svi koji vjeruju u sretne završetke bit će sretni kad čuju da će George Gaynes postati filmska zvijezda s čak 64 godine", pisao je o njemu New York Times 1984. godine uoči početka emitiranja "Punky Brewstera", kad je Gaynes zapravo imao 67 godina. Ulogu upravitelja zgrade Henryja Warnimonta, koji pronađe napuštenu djevojčicu koju kasnije usvoji, glumio je od 1984. do 1988. godine.

"Dvije stvari kojih se svaki glumac najviše boji su djeca i psi. A ja imam oboje u seriji", rekao je The Timesu 1984. godine.

Rođen je kao George Jongejans u Helsinkiju, majka mu je bila Ruskinja, a otac Danac. Odrastao je u Francuskoj, Engleskoj i Švicarskoj, a u Drugom svjetskom ratu sudjelovao je kao danski vojnik. Nakon rata otputovao je u New York i pridružio se trupama New York City Opere. Glumio je u Figaru i Don Giovanniju, a pojavio se i u opereti Gilbert i Sullivan.

"Glumio sam da sam pjevač opere, to je jedan od razloga zašto sam od toga odustao", rekao je.

Potom je počeo glumiti na Broadwayu, promijenio prezime i oženio Allyn Ann McLerie. Tijekom '60-ih i '70-ih glumio je u showovima poput: "The Defenders", "Nemoguća misija", "Bonanza" i "Hawaii Five-0".

U mirovinu je otišao 2003. godine, a posljednji film koji je snimio bio je "Upravo vjenčani" s Ashtonom Kutcherom i Brittany Murphy.