Film/TV
0

Preminula filmska ikona 50-ih Deborah Kerr

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Deborah Kerr, jedno od najvećih imena svjetske kinematografije, preminula je u utorak od posljedica Parkinsonove bolesti u 86. godini života, saopćila je njena agentica u četvrtak.

Filmska ikona 50-ih godina Deborah Kerr, koja je svjetski poznata po ulozi udovice u filmu "The King and I" i nesretne žene vojnog oficira u filmu "From Here to Eternity", preminula je u utorak u Suffolku, na istoku Engleske, kako prenosi Associated Press.

Mnogi će je najviše pamtiti po poljupcu sa Burtom Lancasterom dok su ih udarali valovi na plaži na Havajima u ratnoj drami "From Here to Eternity".

Američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka čak šest puta je nominirala za Oskara za najbolju glumicu, ali je tek 1994. godine dobila Oskara i to za izvanrednu karijeru kao "umjetnice besprijekorne otmjenosti i ljepote i posvećene glumice koja je bila oličenje savršenstva, discipline i elegancije".

Kerrova je radila sa gotovo svim tadašnjim filmskim zvijezdama i renomiranim rediteljima uključujući Clarka Gablea, Caryja Granta, Richarda Burtona, Kirka Douglasa, Johna Hustona i Otta Premingera.

Za najbolju glumicu je nominovana zahvaljujući izvrsnim ulogama u filmovima: "Edward, My Son" (1949), "From Here to Eternity" (1953), "The King and I" (1956), "Heaven Knows, Mr. Allison" (1957), "Separate Tables" (1958) i"The Sundowners" (1960).