Španija
0

Premijerno prikazan film o Che Guevari

Sarajevo-x.com
Sinoć je u Španiji održana svjetska premijera novog filma Oscarom nagrađenog američkog režisera Stevena Soderbergha koji govori u životu latinoameričkog revolucionara Ernesta "Che" Guevare. Film je u Španiji naišao na različite kritike, javlja agencija AFP.

U filmu "The Argentine" glumi Portorikanac Benicio Del Toro, a predočava Guevarinu i Castrovu kampanju u Kubi 50-ih godina prošlog stoljeća.

Nije objavljeno kada će Soderbergh javnosti predstaviti svoj drugi film nazvan "Guerrilla" koji govori o Guevarinom padu i egzekuciji nakon pokušaja da se pokrene pobuna u Boliviji 60-ih godina.

Del Toro je za ulogu Che Guevare u ova dva filma na festivalu u Cannesu u maju osvojio nagradu za najboljeg glumca.

Ovo nije prva saradnja Sodebergha i Del Toroa. 2000. godine zajedno su vrlo uspješno radili i na filmu "Traffic" gdje je Del Toro tumačio ulogu meksikanskog policajca.

Konzervativne španske novine ABC objavile su kritiku novog filma ističući kako je Che u njemu bezlično prikazan.

Američki režiser koji iza sebe ima niz uspješnih filmova, kao što su "Erin Brockovich" i "Ocean's Eleven", izjavio je u toku svoje posjete Madridu da filmom "The Argentine" nije pokušavao glorificirati revolucionara već ga pokazati "onakvim kakav je bio".