Film/TV
0

Premijera prvog Coppolinog filma nakon 10 godina u Italiji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prvi film Francisa Forda Coppole nakon deset godina pauze svoju premijeru će doživjeti na drugom Rimskom filmskom festivalu koji se održava u oktobru.

Renomirani filmski redatelj italijansko-američkog porijekla će na Rimskom filmskom festivalu predstaviti svoj novi filmski projekat sa tematikom Drugog svjetskog rata pod naslovom "Youth Without Youth".

Film "Youth Without Youth" je prvi film kojeg je redatelj najpoznatije triologije "Kum" snimio u posljednjih deset godina, a u glavnoj ulozi će se pojaviti Tim Roth. Roth će glumiti starijeg profesora koji zbog navodne besmrtnosti postaje meta nacista.

"Ovaj film označava novu fazu u mojoj karijeri. Uzbuđen sam što ću ga predstaviti na novom festivalu u Italiji, čiji su veliki majstori poput Rossellinija, Fellinija, Pasolinija i Antonionija inspirisali moje filmske početke", izjavio je Coppola.

Coppola je također napisao scenarij za novi film prema noveli rumunjskog književnika Mircea Eliade.

Francis Ford Coppola je dobio ukupno pet Oskara, a ovu prestižnu filmsku nagradu prvi put je osvojio davne 1971. godine za briljantan scenarij za film "Patton" sa Georgeom C Scottom u glavnoj ulozi.

  1. godine je nagrađen Oskarom za najboljeg redatelja za film"Kum II" koji je tada proglašen i najboljim filmskim ostvarenjem.

Prvi filmski festival u Rimu prošle godine otvorila je hollywoodska glumica Nicole Kidman.