Premijera upitna
0

Pravna bitka oko filma Watchmen

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Filmski studio Twentieth Century Fox sudu u Los Angelesu uložio je zahtjev za zaustavljanje prikazivanja filma "Watchmen" baziranog na stripu Alana Moorea, koji se premijerno trebao prikazati 6. marta 2009. godine.

Hollywoodski studio tvrdi da je kupio filmska prava za seriju iz 80-ih godina, te mu je dato zeleno svjetlo za poduzimanje adekvatnih mjera protiv svog rivala, studija Warner Bros. Iz Foxa su, naime, najavili da će se boriti svim silama da dokažu da su oni vlasnici filmskih prava.

Snimanje "Watchmena" je završeno, a film je službenu premijeru trebao imati u 6.marta slijedeće godine.

Prema navodima BBC-a, sudija okružnog suda Garry Fees rekao je da "Fox može potraživati određena prava, mada ne posjeduje sva prava na snimanje i distribuciju ovog filma".

Glavne uloge u filmskoj adaptaciji stripa "Watchmen" igraju glumci Patrick Wilson i Jeffrrey Dean Morgan, a režiju potpisuje Zack Snyder koji se nedavno proslavio filmom "300".

Foxov glasnogovornik Greg Brilliant rekao je da će spriječiti prikazivanje filma i svih materijala vezanih uz film koji bi mogli povrijediti filmska prava ovog studija.

Njegov "protivnik", glasnogovornik studija Warner Bros izjavio je da "sudija nije rekao ništa novo, osim poznate činjenice o Foxovom potraživanju autorskih prava".