Film/TV
0

Politički triler "Vantage Point" osvojio američki box office

Sarajevo-x.com
Foto: DDP/AFP/File
Foto: DDP/AFP/File
Politički triler "Vantage Point" postigao je odličan uspjeh već u prvom vikendu prikazivanja i osvojio prvo mjesto na američkom box officeu.

U filmu irskog reditelja Petea Travisa "Vantage Point", u kojem glavnu ulogu tumači Dennis Quaid, prikazan je pokušaj ubistva američkog predsjednika iz nekoliko različitih perspektiva.

Uz iskusnog Quaida, u filmu se pojavljuju i druga velika glumačka imena poput Matthewa Foxa, Foresta Whitakera, Sigourney Weaver i Williama Hurta.

Uprkos lošoj ocjeni filmskih kritičara, ovaj film je u prvom vikendu prikazivanja uspio zaraditi 24 miliona dolara i dospjeti na vrh američkog box officea, a naučnofantastični film "Jumper" ovaj put je zauzeo na drugo mjesto, sa zaradom od 12,7 miliona dolara.

"Spiderwick Chronicles", film baziran na dječjim bajkama u drugom vikendu prikazivanja ostvario je zaradu od 12,6 miliona dolara i tako pao na treće mjesto ove liste.

Nastavak filma "Step Up 2 the Streets" zauzeo je četvrto mjesto zaradivši 19,7 miliona dolara, dok je peto mjesto pripalo filmu "Fool's Gold" (6,3 miliona dolara).

Kako saznaje BBC, film koji je osvojio Oscara za najbolji originalni scenario "Juno", film o tinejdžerskoj trudnoći, završio je na sedmom mjestu na američkom box officeu, kao i komedija "Be Kind Rewind", koji su ostvarili zaradu od 4,1 miliona dolara.

"There Will Be Blood", sa Danielom Day-Lewisom u glavnoj ulozi, skočio je za dva mjesta i ponovo dospio na listu deset najuspješnijih filmova ovog vikenda i zaradio 2,6 miliona dolara.

Pet najuspješnijih filmova prošlosedmičnog box officea:

  1. "Vantage Point" (24 miliona dolara)
  2. "Jumper" (12,7 miliona dolara)
  3. "Spiderwick Chronicles" (12,6 miliona dolara)
  4. "Step Up 2 the Streets" (9,8 miliona dolara)
  5. "Fool's Gold" (6,3 miliona dolara)