Film/TV
0

Pod uticajem Gibsona, više Amerikanaca optužuje Židove

NINA
Poslije američke premijere filma Mela Gibsona "Pasija” povećan je broj Amerikanaca, naročito mladih i crnaca, koji smatraju da su Židovi odgovorni za Isusovu smrt, pokazala je najnovija anketa nezavisnog instituta Pew.

Dok je 1997. 19 posto anketiranih Amerikanaca bilo tog mišljenja, sad je taj postotak porastao na četvrtinu, a skok se pripisuje utjecaju Gibsonova filma. Premijera u SAD-u je bila 25. februara, izvijestila je agencija AFP.

Najpodložniji takvom utjecaju filma bili su mlađi od 30 godina i crnci.

Slična anketa urađena 1997. pokazala je da je samo 10 posto mladih i 21 posto crnaca vjerovalo da su Židovi krivi za Isusovu smrt, a sada su tog mišljenja 34, odnosno 42 posto anketiranih iz tih društvenih segmenata.

Nova anketa, međutim, koja je obuhvatila 1.703 osoba, pokazala je da Amerikanci koji sada okrivljuju Židove za Isusovu smrt, također smatraju da krivicu za nešto što se dogodilo prije 2.000 godina ne treba prenositi na današnje Židove.

Institut Pew navodi da je "značajna i solidna" većina Amerikanaca (60 posto) ipak uvjerena da Židovi nisu odgovorni za Isusovu smrt.