Film/TV
0

Počinje filmski festival PRAVO LJUDSKI u Sarajevu

Sarajevo-x.com
PRAVO LJUDSKI je Festival filma o ljudskim pravima, nastao udruženim snagama Centara za interdiciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, Alumni asocijacije ovog Centra i talijanskih pratnera: Istituto per l'Europa Centro - Orientale e Balcanica iz Forlia, te filmskog Festivala Human Rights Nights iz Bolonje.

Prepoznajući snagu filma da obrazuje, stimulira i utiče na široku publiku, projekat filmskog Festivala PRAVO LJUDSKI ima namjeru podići javnu svijest i širiti kulturu ljudskih prava upravo kroz ovaj medij.

Uporedo sa promocijom ličnih prava i sloboda, cilj Festivala je zagovaranje antidiskriminatornog stava kao društvene osnove za postizanje ravnopravne mogućnosti uživanja sloboda i ostvarenja ljudskih prava. Poruka koju festival želi poslati je ona o važnosti ličnog angažmana na unaprjeđenju poštovanja ljudskih prava, jer to je ono što može i već donosi pozitvnu promjenu.

Razlog više za ovaj Festival je ideja da PRAVO LJUDSKI djeluje kao prostor za otvorenu debatu o ljudskim pravima, demokratiji, vladavini prava, jednakosti i opšteljudskom razvoju. Pored toga, program Festivala razotkriće kršenja ljudskih prava, neravnopravnost, ukazati na raširenost nasilja nad ženama i djecom, marginalizacije i isključivanja čitavih grupa na različitim osnovama. Također, PRAVO LJUDSKI želi stimulirati solidarnost, razumijevanje i ličnu posvećenost ideji ljudskih prava obebjeđujući kontakt sa žrtvama njihovih kršenja.

Trodnevni Festival je edukativnog karaktera, a ove godine fokusiran je na tri široke teme: žene, djeca i manjine. One će se prezentirati filmskim programom sa naglašenim socijalnim angažmanom, ali i kroz debate, panel diskusije i konferencije za štampu.

Festival PRAVO LJUDSKI je koncipiran po principu jedna dan - jedna tema koja se obrađuje projkcijama odabranih filmova, ali pratećeim programom. Kroz diskusije i panele, istaći će se i kroz različite prizme sagledati najvažniji problemi u okviru tema. Akcenat je na pitanjima marginalizacije grupa kao što su: žene, djeca (sa posebnim osvrtom na položaj romske djece); diskriminaciji na osnovu vjerske i etničke pripadnosti ili seksualne orijentacije. Naglašavajući uzroke ovih pojava, ali i neophodne akcije koje bi trebalo poduzeti u cilju prevazilaženja problema Festival želi postići podizanje nivoa svijesti i znanja svih zainteresovanih sfera društva, uključujući najširu publiku, ali i direktne žrtve kršenja ljudskih prava.

Festival počinje 17. juna u kinu Obala Meeting Point u 18:30.

Više informacija možete naći na: http://hrff.cps.edu.ba