Film/TV
0

Počinje 1. Kids Festival

Sarajevo-X
Danas, 11.06. 2004. u Sarajevu od 14.00 sati početi kulturno-zabavno-edukativna manifestacija Kid’s Festival u organizaciji Udruženja građana “VIAKULT OFFICE”.

Ovaj veliki festival će otvoriti legendarna bajka “Petar Pan” britanskog spisatelja J.M.Barriea, sinhronizovana na naš jezik, tako da je pristupačan i najmlađoj publici.

Slobodoumni dječak koji traga za svojom sijenkom prvi put je zasijao sa velikog ekrana davne 1924. u ekranizaciji Herberta Brenona, a do sada najpopularnije adaptacije su bile ona animirana Walt Disneya iz 1953. godine i visokoprofilni spektakl Stevena Spielberga «Hook» 1991. godine gdje je srednjovječnog doktora koji je zaboravio na svoj alter ego junaka zemlje Nedođije igrao veličanstveni Robin Williams. Posljednja u nizu ekranizacija prelijepe bajke dospjela je u ruke australijskog autora P.J.Hogana, tvorca hit komedije «My Best Friends Wedding» koji se u njoj strogo držao izvornog piščevog teksta i stvorio do sada jednu od njenih najboljih igranih verzija.

Pored projekcija na festivalu su zakazani i prateći događaji poput različitih radionica posvećenih najmlađima u organizaciji: SOS kinderdorfa, OSCE-a, Međunarodnog kluba žena, Srednje škole primjenjenih umjetnosti, magazina Palčić, nevladine organizacije “Mladi protiv side” i drugih mnogobrojnih saradnika.

Gosti prvog dana Kids festivala su Kike Budalike i grupa Erato.

www.kidsfest.ba