Film/TV
0

Početak prikazivanja filma "Pisma sa Iwo Jime"

Sarajevo-x.com
Scena iz filma "Pisma sa Iwo Jime"
Scena iz filma "Pisma sa Iwo Jime"
Od 19.04. u kinu Unitic počinje prikazivanje najnovijeg hita izuzetnog glumca te jednako vrsnog reditelja-Clinta Eastwooda „Pisma sa Iwo Jime” nakon čega, već od 26.04. slijedi ova filmska priča sagledana iz druge perspektive, riječ je o filmu „Pod zastavom naših očeva”.

Nikad se u istoriji filma nije dogodilo da se o jednoj temi naprave dva praktično potpuno neovisna filma. Jedan se bavi perspektivom Japanaca, a drugi perspektivom Amerikanaca.

Clint Eastwood predstavlja bitku na Iwo Jimi iz perspektive japanskih vojnika. Scenarij za ovaj film napisala je Amerikanka japanskog porijekla Iris Yamashita, uz pomoć oskarovca i scenariste “Djevojke od milion dolara”- Paula Haggisa a korištena je knjiga '”Pisma glavnog zapovjednika” Tadamichija Kuribayashija. Film je i nastao kada se Eastwood zainteresovao za legendarnog zapovjednika japanske odbrane te zatražio da mu iz Japana pošalju knjigu o Kuribayashiju. Fascinantnog generala, koji je studirao u Americi i ne ratuje poput ostalih Japanaca, tumači Ken Watanabe. Watanabe se već proslavio ulogama hrabrih i časnih ratnika-samuraja, kako u japanskim filmovima tako i u američkim hitovima pa je dobio i nominaciju za oskara, za ulogu u “Posljednjem samuraju”.

Pisma sa Iwo Jime počinju, nekoliko dana prije pojavljivanja američke flote u Pacifiku. Dolazak generala Kuribayashija na otok dovodi situaciju na otoku u red jer se otok treba pokušati oduprijeti napadu Amerikanaca koji imaju brojčani omjer oko 10:1 u svoju korist i na taj način spriječiti Amerikance da koriste Iwo Jimu kao bazu za daljnji napad na Japan. Taktiziranjem i vještim upoznavanjem sa bojištem Kuribayashi uspostavlja odbranu koju neki od njegovih časnika smatraju suludom. Danas je Kuribayashi nacionalni heroj u Japanu jer je nešto što je trebalo trajati 1-3 dana produžio na 40 dana. Watanabe je od svih glumaca u oba filma imao daleko najteži zadatak, ne samo radi impresioniranja Japanskog nacionalnog heroja, već i zbog činjenice da je tokom filma čitao pisma koje je Kuribayashi zaista pisao svojoj kući.

Clint Eastwood je prvo planirao snimiti samo “Zastave naših očeva”, epsku dramu iz Drugog svjetskog rata o zauzimanju stateški važnog otoka Iwo Jima. Cilj je bio prikazati rat i iz američkog i iz japanskog ugla posmatranja a što je više radio na scenariju, Eastwood je dolazio do zaključka da bi takav film trajao pet-šest sati i bio predug. Stoga je odlučeno da se o istom događaju naprave dva filma, svaki iz perspektive jedne od zaraćenih strana. Oba filma pokazuju bitku na legendarnoj Iwo Jimi na kojoj je živote izgubilo 6800 američkih i 21.000 japanskih vojnika.

Sarajevska publika će imati priliku pogledati ovaj film na repertoaru kina Unitic, od 19.04. u terminima od 18h 00 i 20h 30 pa sve do 26.04. kada će se, u istim terminima, početi prikazivati film „Pod zastavom naših očeva“.

Iz kina Unitic obavještavaju posjetitelje da dana 22.04. neće biti prve projekcije, a druga projekcija počinje u 21:00.