Film/TV
0

Početak prikazivanja filma "Noćna straža"

Art Company/Sarajevo-x.com
21. oktobra Art Company u sarajevsko kino Imperijal donosi, jedno izuzetno zanimljivo ostvarenje ruskog redatelja Timura Bekmambetova, pravu poslasticu za istinske filmofile - film "Noćna straža".

"Tek što se završila trilogija Gospodara prstenova i kada smo pomislili da se još dugo neće pojaviti takav film koji će nas očarati, pojavilo se remek djelo, fantazija Timura Bekmambetova. Poput Ridlija Skota, Timur je režiser zapanjujućih vizija, a Noćna straža je izvanredno moćan ep" – Quentin Tarantino

"Za one koji vole gotski film, razočarani Constantinom, neka obrate pažnju na Noćnu stražu, film koji pomjera sve granice. Sada Gospodar prstenova i Matrix imaju istinskog sljedbenika. Film je ispunjen izvanrednom imaginacijom, pogotovo u prvom dijelu. Noćna straža je film sa najvećom zaradom u rodnoj Rusiji. Zbog njega se Tarkovski prevrće u grobu – ili on bijaše kremiran? Bez obzira, on će saznati, kao što gledaoci Noćne straže spoznati da smo mi obični ljudi u svijetu anđela svjetla i tame u vječnoj borbi koja nas okružuje. Od samog starta filma otkrićete potpuno novi stil u modernom filmu.“ – Danny Boyle.

Takav je utisak ostavio film Noćna straža na stvaraoce poput Quentina Tarantina i Dannyja Boyla, film koji je smješten u savremenu Moskvu i koji govori o vječnoj borbi između dobra i zla, odnosno o poremećenoj ravnoteži između sila svjetla i tame, što dovodi do prekida dugogodišnjeg primirja. Na strani dobra su pripadnici Noćne straže, super-bića koja patroliraju noću štiteći ljude od stalnih napada vampira i ostalih mračnih stvorenja – održavajući primirje na taj način. Zauzvrat, dnevna straža brine o miru tokom dana. Ali i pored primirja, postoji konstantni strah od drevnog proročanstva, koje bi se moglo obistiniti: pojaviće se „Neko drugi“ ko će pasti pod uticaj sile mraka i obnoviti rat protiv svjetla, što će dovesti do katastrofalnih posljedica.

Noćna straža je prvi dio jedinstvene trilogije filmova zasnovanih na najprodavanijim naučno-fantastičnim romanima Sergeja Lukjanenka. Ovu trilogiju redom čine: „Noćna straža“, „Dnevna straža“ i „Straža sumraka“

Prvi dio ove ruske horor trilogije možete pogledati u sarajevskom kinu Imperijal od petka 21.oktobra, čime bh kinematografsko tržište postaje jedno od prvih koje prikazuju ovo ostvarenje. Film će se prikazivati do 04.11. u terminima 18:00 i 20:15.