Film/TV
0

Početak prikazivanja filma "Mrtva nevjesta"

Sarajevo-x.com | Art Company
Da je Tim Burton produktivan umjetnik i nije neka novost, ali je u zadnje vrijeme premašio samoga sebe radeći gotovo u isto vrijeme na dva dugometražna filma: jedan igrani "Charlie and the Chocolate Factory", a drugi animirani - "The Corpse Bride".

Charlie and the Chocolate Factory smo imali priliku pogledati krajem prošle godine, dok nam ovih dana u kino Bosna stiže i film Mrtva nevjesta

"Mrtva nevjesta" zasnovana je na ruskoj narodnoj priči iz 19. stoljeća po kojoj je bio jednom jedan mladić, viktorijanski gospodin, dakako imena Victor (Johnny Depp). Zaljubio se u djevojku iz sela udaljenog dva dana hoda i oni su se odlučili vjenčati. Victor i prijatelj zapute se k mladoj i prve večeri zaustave prespavati pokraj rijeke. Kad su se smjestili, mladić opazi nedaleko od njih neki neobičan štap koji viri iz zemlje. Iz šale počne plesati oko tog štapa i hotimice obavi cijeli židovski ritual vjenčanja (otplesao je tri puta oko štapa i izgovorio vjenčani zavjet) i čak stavio zlatni vjenčani prsten na štap.

Vrlo brzo smijeh i pošalice dvojice prijatelja zamijeni strah kada se zemlja zatrese i na mjestu gdje je bio štap otvori i iz nje izađe zombi obučen u vjenčanicu s koje su visjeli crvi i pauci. 'Mi smo sada muž i žena. Zahtijevam svoja prava kao tvoja žena.'

Mladić i prijatelj, uplašeni, brzinom munje odjure do sela gdje živi buduća mlada i zatraže pomoć od rabina. Nakon podužeg vijećanja oko tako neobičnog i kompliciranog slučaja, okupljeni rabini iz cijele okolice presude u korist mladića koji se sigurno slučajno ne zove Victor i njegove djevojke, pazi sad, Victorie. Dvoje se, dakle, uzmu u skromnoj ceremoniji te su živjeli sretno do kraja života. Filmska verzija Burtona i Johnsona malo je drugačija, a to ćemo doznati kada pogledamo film. Nije gušt sve odmah znati, zar ne?

Iza ove narodne priče o Victoru i Victoriji stoje istiniti povijesni događaji. Naime u 19. stoljeću istočnom Europom širila se loša ideja antisemitizma, pa bi se često dešavalo da grupa antisemitista prati židovske vjenčane povorke i iz kočija otima mladu koju bi potom odveli tko zna gdje, ubili i zakopali još uvijek obučenu u vjenčanicu.

Posljednjih je godina trend da glumci posuđuju svoje glasove animiranim likovima, a njihova su imena postala pravi mamac za gledatelje. U ovom filmu se pojavljuju Johnny Depp kao Victor, Helena Bonham - Carter kao Mrtva nevjesta, a Emily Watson je Victorija. Tu su još Albert Finney i nezaobilazni Christofer Lee. Svi koji žele pogledati ovaj film intigrantnog naslova to mogu učiniti u sarajevskom kinu Bosna, svakim danom od 18:00 i 20:00.