Film/TV
0

Početak prikazivanja filma "Harry Potter i plameni pehar"

Sarajevo-x.com | Art Company
Od 06. decembra na repertoar bosanskohercegovačkih kina u distribuciji Issa Film i Art Company dolazi je jedan od najvećih filmskih hitova 2005. godine, fantazijski spektakl "Harry Potter i plameni pehar".

Četvrti nastavak serijala oslonjenog na planetarno popularne knjige britanske spisateljice J.K.Rowling o avanturama dječaka čarobnjaka i njegovih prijatelja iz Hogvarts škole čarobnjaštva i magije rediteljski potpisuje iskusni autor Majk Njuvel, tvorac hitova Četiri vjenčanja i sprovod“, „Donnie Brasco“ i „Osmijeh Mona Lise“, koji je prvi britanski reditelj koji je stao iza kamere popularnog serijala. U filmu, čija je produkcija bila vrijedna preko 150 miliona dolara, u naslovnim ulogama ponovo gledamo sada već tinejdžerske zvijezde Daniela Radklifa, Emu Vatson i Ruperta Grinta, te njihove starije kolege i veterane britanskog glumišta Majkla Gambona, Megi Smit, Alana Rikmana, Gerija Oldmana i Robie Koltrejna. Najveće novopridošlice u glumačku ekipu filma čine junak hitova „Šindlerova lista“ i „Engleski pacijent“ Ralf Fines u ulozi glavnog negativca serijala Lorda Vordemorta, veteran Brendan Glison kao profesor Alastor Mudi te Miranda Ričardson u ulozi profesorice Rite Skiter.

Zahvaljujući ovako kvalitetnoj glumačkoj ekipi, dinamičnoj i napetoj priči, te predivnom vizuelnom izgledu, „Harry Potter i plameni pehar“ je ostvario najbolje trodnevno otvaranje filmova iz serijala sa 101.8 miliona dolara, a u prvih je 20 dana na američkim kino blagajnama svoj total iznio na fantastičnih 230 miliona dolara.

„Harry Potter i plameni pehar“ nalazi našeg junaka na četvrtoj godini školovanja u Hogvartsu koja je označena Svjetskim kupom u Kvidiču i Trivizard turnirom, u kojem se takmičari iz tri različite škole čarobnjaštva natječu u seriji rastuće zahtjevnih izazova. Sa druge strane Jedači mrtvih Lorda Vordemorta dobijaju na snazi stvarajući Mračni trag dajući dokaz da će se Mračni Lord ponovo uzdići... Da li će Harry biti u stanju odgovoriti na izazov turnira dok se nosi sa školom i da li će izazovi oko ponovnog rođenja Voldemorta biti previše za našeg mladog junaka?....

„Harry Potter i plameni pehar“ prikazivaće se od 06. do 21. decembra u kinu UNITIC u terminima od 17:30 i 20:30, a nakon toga kreće na turneju po ostatku BiH.

Što se tiče ostalih filmova u distribuciji Issa Film i Art Company, u kinu APOLO od 08. do 15.decembra svi zainteresovani mogu pogledati avanturistički spektakl „Legenda o Zorou“ u terminima od 18:00 i 20:30, „Go West“ Ahmeda Imamovića radi još prisutnog interesa sarajevske publike prelazi u kino Tesla u terminima od 18:00 i 20:00, dok u u kino ART u Tuzli stiže porodični spektakl Tima Bartona „Čaril i tvornica čokolade“ u terminu od 20:30 i vikend terminima subotom i nedjeljom od 11:00 i 14:00 sati.