Film/TV
0

Početak prikazivanja filma "Bliski odnosi"

Sarajevo-X
Pred kraj zimske filmske sezone 2005. godine u sarajevskom kinu UNITIC Art Company na redovni repertoar donosi jedan od najboljih filmova 2004. godine, ljubavnu dramu "Bliski odnosi" ("Closer").

Najnovije rediteljsko ostvarenje legendarnog holivudskog autora Majka Nikolsa, tvorca klasika »Ko se boji Virdžinije Volf«, »Diplomac«, »Vuk« radnjom je oslonjeno na vrlo poznati pozorišni komad i tekst Patrika Marbera a prikazuje sve uspone i padove, preljube i prevare u odnosu između muškaraca i žena. Nikols je u filmu »Bliski odnosi« sastavio zaista prvorazrednu glumačku ekipu koju predvodi najplaćenija glumica Holivuda i dobitnica Oskara za film »Erin Brokovič« Julia Roberts a pored nje je tu i trenutno najseksipilniji muškarac planete, odlični Britanac Džad Lou, koji je već pokazao raspon svog glumačkog talenta u hitovima »Neprijatelj pred vratima«, »Talentovani gospodin Ripli« i »Studengora«. Ali najveće iznenađenje u filmu predstavljaju brilijantne izvedbe Natali Portman, mlade junakinje serijala »Ratovi zvijezda« i još jednog odličnog Britanca Klajva Ovena koji je u prvu ligu ušao početkom prošle godine naslovnom ulogom u spektaklu »Kralj Artur«. Dvoje glumaca za svoje su uloge osvojili Zlatne Globuse i nominacije za Oskara u kategorijama najboljih sporednih uloga i tako obezbjedili još veći uspjeh filma.

"Bliski odnosi" su priča o dva para koje razdiru nevjere. Dan i Alis sreću se na ulicama Londona kada nju udari auto a on joj pritekne u pomoć. Nakon odlaska u bolnicu par se brzo nađe u zajedničkom životu. Ali Dan, pisac koji je završio roman, ubrzo postaje opčinjen sa Anom, fotografkinjom koja radi slike omota njegove knjige. On je želi i to joj stavlja do znanja, ali ga ona odbija kada sazna da on ima djevojku. Dan upoznaje Anu sa Lerijemm, koji ubrzo i sami započinju romansu i ulaze u brak. Ali tu je seksualna hemija između Dana i Ane, te između Lerija i Alis, pa se u toku naredne četiri godine dešavaju prevare, otkrivaju izdaje i sve ružne stvari koje proizilaze iz loših veza...

Film "Bliski odnosi" će se prikazivati u kinu UNITIC od 10. do 17. marta u redovnom terminu od 20:30 sati, te nakon pauze od 18. do 20.marta radi održavanja manifestacije Dani Kanadske Kulture u BiH još u narednih sedam dana.