Beč
0

Počeo filmski festival Viennale

FENA
U Beču je prikazivanjem francuskog filma "Des hommes et des dieux" Xaviera Beauvoisa sinoć počeo filmski festival "Viennale".

Za ljubitelje filma spremno je 140 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, a iz direkcije festivala najavljuju "izbalansiran odnos ova tri žanra" što je program koji rijetko priušte drugi festivali.

Dobra prihvaćenost i interes publike bili su povod da se ove godine u program uvrsti veći broj dokumentarnih, kratkih i eksperimentalnih filmova.

Najveće zvijezde ovogodišnjeg Viennalea su pobjednici iz Venecije, Kana i Lokarna - filmovi "Somewhere" Sofije Coppole, "Lung Boonmee Raluek Chat" tajlandskog režisera Apichatponga Weerasethakula i "Han Jia" Lija Hongqija iz Kine.

Među hitove festivala ubrajaju se i "You will meet a tall dark stranger" Woodyja Allena, "Machete" Roberta Rodrigueza, "Potiche" Francoisa Ozona, "Another Year" Mikea Leigha i "Road to nowhere" Montea Hellmanna.

Posebni program "Tribute to" posvećeni su Larryju Cohenu i Williamu Lubtchanskom, specijalni programi "Drifting States" i "Exposed" kanadskom režiseru Denisu Coteu i eksperimentalnom kinu Siegfrieda Fruhaufa.

"Silent Masters" program je posvećen austrijskom nijemom filmu dvadesetih godina, a retrospektiva francuskom režiseru Ericu Rohmeru.

Viennale će završiti 3. novembra dodjelom tri nagrade. Bečka filmska nagrada "Wiener Filmpreis" za najbolji austrijski dugometražni film, nagrada "Fipresci" Međunarodnog saveza filmskih kritičara i nagrada dnevnih novina "Der Standard" odnosno nagrada publike.

Festival koji je osnovan 1960. održava se u kinima Gartenbau, Künstlerhaus, Urania, Metro i Stadtkino, te Filmskom muzeju Austrije, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.