Film/TV
143

Počelo snimanje prvog bh. dokumentarno-igranog dječijeg filma "Mit o Bosni i Hercegovini"

FENA
U prostorijama Akademije scenskih umjetnosti (ASU) u Sarajevu danas je započelo snimanje igranih dijelova prvog bh. dokumentarno-igranog dječijeg filma "Mit o Bosni i Hercegovini" koji su u potpunosti izradili polaznici Malog Magacin Kabarea (MMK) tokom jednog ciklusa rada "Dječije radionice kreativnosti i mašte".

Svako djete u produkciji projekta ima svoju specifičnu ulogu kao glumac, producent, scenarist, plesač, dizajner kostima, redatelj, itd.

Pod mentorstvom edukatora, glumica Zane Marjanović i Sanele Krsmanović, te redatelja i scenariste Saše Peševskog, polaznici Malog Magacina Kabarea u proteklom periodu su radili na razvijanju znanja i vještina potrebnih za realizaciju filma dokumentarnog karaktera tematizirajući mit o Bosni i Hercegovini.

Obrađivajući pitanja historije i sadašnjice naše države, kroz vlastitu percepciju, oko 30 polaznika MMK-a kreiralo je scenarij koji je jedinstven i rezultat je isključivo njihove mašte. Snimanje igranih dijelova će također biti održano i naredne nedjelje, a nakon toga slijedi svečana premijera.