Sve spremno za zvjezdanu noć
0

Počelo je finalno odbrojavanje do Oscara

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Finalno odbrojavanje do Oscara je počelo. Najznačajniji filmski događaj koji će večeras biti održan u Kodak Theatreu u Hollywoodu očekuje se sa nestrpljenjem. Zvijezde još jednom isprobavaju svoje haljine, pripremaju govore i nadaju se da će upravo oni večeras u rukama držati zlatni kipić koji bi okrunio njihov naprni rad tokom prošle godine. Glavna borba se i dalje vodi između bivših supružnika, Jamesa Camerona i Kathryn Bigelow.

Cameronova 3D saga "Avatar“, koja je zaradila preko 2 milijarde dolara je jedan od glavnih favorita, no rame uz rame je i film "The Hurt Locker“, rediteljice Kathryn Bigelow koji će ako pobijedi biti prvi niskobudžetni film u historiji Oscara koji je osvojio tu prestižnu nagradu.

Inače, oba ta filma imaju po devet nominacija na ovogodišnjoj dodjeli Oscara.

Napomenimo i to da je ove godine u kategoriji za najbolji film nominirano 10 filmova, i to je prvi put od 1943. godine da se nominira 10 umjesto dosadašnjih pet filmskih ostvarenja.

Među nominiranima za najbolji film su još i "District 9", animirani film "Up“, film Quentina Tarantina "Inglourious Basterds", zatim drama drama "Blind Side", film "Up in the Air", "A Serious Man“, "An Education“ i film "Precious: Based on the Novel `Push' By Sapphire".

Velika utrka će se voditi i u kategoriji za najbolju glumicu. Nominirane su Sandra Bullock za film "The Blind Side“, Helen Mirren za ulogu u "The Last Station“, Carey Mulligan za ulogu u filmu "An Education“, Gabourey Sidibe za ulogu u filmu "Precious“, te Meryl Streep za ulogu u "Julie & Julia“.

Za najboljeg glumca, pak, nominirani su Jeff Bridges za ulogu u filmu "Crazy Heart“, George Clooney za ulogu u "Up in the Air“, Colin Firth za ulogu u filmu "A Single Man“, Morgan Freeman za ulogu u filmu "Invictus“, te Jeremy Renner koji je glumi u filmu "The Hurt Locker“, a ko će večeras odnijeti zlatni kipić ostaje da se vidi.

Kodak Theatre je spreman za zvjezdanu noć. Organizatori su prostrli crveni tepih, a ubrzano se radi i na pripremi večere za ovogodišnje brojne zvanice. Zlatne statue su već stigle i "čekaju" da ih njihov budući vlasnik večeras odnese kući.

Svečanu dodjelu će voditi Steve Martin i Alec Baldwin.