Livno i Trebinje
0

Počeli dani evropskog dokumentarnog filma

FENA
Dani evropskog dokumentarnog filma počet će danas u Livnu i trajati do 8. novembra, dok će od sutra biti i pred publikom Trebinja.

Dani evropskog dokumentarnog filma u Livnu će se realizirati u hotelu "Park Livno" u saradnji s Centrom mladih Livno svaki dan u 20.30 sati, dok će se u Trebinju od 6. do 8. novembra realizirati u Domu kulture u saradnji s Centrom za informisanje i kulturu Trebinje svaki dan u 18 sati.

Riječ je o filmskom ciklusu koji ima za cilj obilježavanje 5. godišnjice od posljednjeg proširenja Evropske unije na zemlje srednje i istočne Evrope.

Projekt nema za cilj da slavi taj dan, već da predstavi dokumentarne filmove koji propituju promjene koje je donijelo proširenje Evropske unije u novim državama članicama, ali u starim članicama, život u novim "demokratskim" društvima istočne Evrope, razlike u odnosu na komunizam te druga pitanja.

Program će donijeti četiri dugometražna dokumentarna filma - "Češki san" u režiji Vita Klusaka/Filipa Remunda (Češka), "Lisabonci" u režiji Sergia Trefauta (Portugal), "Sredina" u režiji Stanislawa Mucha (Njemačka) te "DarFur – Rat za vodu" u režiji Tome Križnara/Maje Weiss (Slovenija).

Partneri ovog programa su ambasade Slovenije, Portugala i Češke Republike te Goethe institut u BiH. Finansira ga Evropska unija.

Program je već uspješno prikazan u Mostaru, Goraždu, Zenici i Tuzli, dok će Gračanica i Bihać biti domaćini tog događaja u novembru i decembru.