Film/TV
0

"Planina Brokeback" proglašena najboljim nezavisnim filmom

FENA
"Planina Brokeback", film o kaubojima homoseksualcima, samo dan prije ovogodišnje dodjele Oscara dobio je značajna priznanja na dodjeli nagrada nezavisnim filmovima Independent Spirit Awards, gdje je proglašen najboljim filmom, a njegov redatelj Ang Lee najboljim redateljem.

Spirit Awards, namijenjen prvenstveno originalnim i provokativnim filmovima snimljenim s relativno skromnim proračunom, ove je godine uz "Planinu Brokeback", koju mnogi smatraju favoritom u utrci za Oscarima, nagradio i druge filmove i filmske umjetnike koji su nominirani za nagrade Američke filmske akademije.

Tako je najboljim glumcem proglašen još jedan favorit za Oscara Philip Seymour Hoffman, za glavnu ulogu u filmu "Capote" čiji je scenarist Dan Futterman također dobio nagradu.

U natjecanju za najbolju glumicu pobijedila je Felicity Huffman, također nominirana za Oscara, za ulogu u filmu "Transamerica", a redatelj toga filma Duncan Tucker nagrađen je za najbolji prvi scenario. I "Sudar", još jedna drama koja je osvojila nekoliko nominacija za Oscara, dobila je dvije nagrade. Iako priznanja Independent Spirit Awards ne moraju predstavljati neku prednost pri dodjeli Oscara, ove su se godine nominacije za "zlatne kipiće", koji će biti podijeljeni na sutrašnjoj glamuroznoj svečanosti u Los Angelesu, poklopile s nagradama nezavisnim filmašima, jer su pobjednici svih 12 najvažnijih kategorija također u trci za Oscarom.