Film/TV
0

PitchWise 2007: Šta je to što žene dovodi u film?

FENA
U kinu Meeting point u Sarajevu 11. septembra bit će prikazan film "Filming desire: A journey throug women's cinema", režiserke Marie Mandy. Projekcija počinje u 21.30 sati i održat će se u okviru Festivala ženske angažirane umjetnosti "PitchWise 2007".

Riječ je o dokumentarnom filmu u trajanju 60 minuta. Nastao je 2000. godine, od kada je nagrađivan na mnogim festivalima poput Montreal world film festivala. Plakat za projekciju filma radio je Sanjin Ferušić.

Intervjuirajući žene, režiserke iz pet različitih zemalja, film dotiče tabue i pokušava odgovoriti na pitanje: šta je to što žene dovodi u film? Na francuskom, engleskom, italijanskom, njemačkom, arapskom i hindu jeziku režiserke govore o procesu nastanka filma - od želje, stvaranja osnovnog tijela filma, građenja ljubavi, senzualnosti ali i seksualnosti.

Marie Mandy postavlja pitanje: šta je to što ove režiserke sanjaju, kako postižu da kroz filmove napravljene rukom žene počinju sanjati i druge žene, ali i muškarci?

Marie Mandy je Belgijanka. Rođena je 1961. godine u Leuvenu, odrastala u Africi i Sjedinjenim Državama, diplomirala u rodnom gradu, a postdiplomski studij završila na Internacionalnoj školi filma u Londonu. Godine 1989. oformila je produkcijsku kuću u Briselu, Amazone Films, te režirala filmove: Judith (1989.), Pardon Cupidon (1992.), i Madeleine in Heaven (1999.). Radila je kao fotograf za mnoge magazine slikajući portrete svjetski poznatih ličnosti. Trenutno živi i radi na relaciji Brisel - Marsej.

Nakon projekcije i zatvaranja PitchWise festivala u Fis clubu Bock, za 23.00 sati je predviđen nastup DJana Ipek (Berlin, Njemačka).