Otvoren 62. Filmski festival
0

Ove godine bez starog glamura u Cannesu

Sarajevo-x.com
Foto: Festival De Cannes
Foto: Festival De Cannes
Američkim animiranim filmom 'Up' van konkurencije, kako je i najavljeno, sinoć je otvoren 62. po redu Filmski festival u Cannesu.

Bio je to prvi put da Festival otvori film u 3-D tehnici, a zatvorit će ga 24. maja francuski film "Coco Chanel i Igor Stravinski" Jana Kunana, o ljubavnoj vezi slavne modne dizajnerke i ruskog kompozitora, javljaju agencije.

Pedeset dva filma uvrštena su u zvaničnu selekciju, od kojih je 20 u takmičarskom programu za najveće priznanje kanskog festivala, "Zlatnu palmu".

"Zlatnu palmu" pobjedniku će uručiti glumica Isabelle Huppert, ovogodišnja predsjednica žirija, u kome se nalaze i američki reditelj James Gray i indijska glumica Sharmila Tagore, praunuka pjesnika Rabindrata Tagore, kao i britanski pisac i scenarista Hanif Kureishi te glumica Robin Wright Penn, žena američkog reditelja i glumca Seana Penna, koji je predsjedavao kanskim žirijem prošle godine.

Na sinoćnjem otvaranju najprestižnijeg evropskog filmskog festivala nije bilo uobičajenog glamura niti holivudskog sjaja kakav se mogao vidjeti prethodnih godina.

Kao gost iznenađenja nastupio je pjevač Bryan Ferry, a svečanost je uveličala i poznata glumica Tilda Swinton, dok se narednih dana očekuje dolazak glumaca Brada Pitta i Penelope Cruz.

Filmski festival u Cannesu (Festival de Cannes) jedan je od najprestižnijih filmskih festivala u svijetu. Prvi put je održan od 20. septembra do 5. oktobra 1946. u ljetovalištu Cannesu, na jugu Francuske a od tada festival se održava svake godine u maju mjesecu. Najprestižnija nagrada festivala je Zlatna palma (Palme d'Or) koja se dodjeljuje za najbolji film.

Bosanskohercegovački film 'Otac na službenom putu', reditelja Emira Kusturice i scenariste Abdulaha Sidrana, 1985. godine je dobio glavnu nagradu na festivalu u Cannesu. Isti godine film je bio nominiran i za prestižnu nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film.