Film/TV
0

Otvoren festival dokumentarnog filma ZagrebDox

FENA
Projekcijom kratkog švedskog filma "Žuta markica" i dugometražnog američkog "Mad Hot Ballroom" sinoć je počeo ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma, na kojem će do 26. februara biti prikazano 110 filmova iz 30 zemalja.

"Još prošlogodišnji festival dokazao je da je dokumentarni film u modi, jer život je danas postao scenarist bolji od svih drugih", rekao je predsjednik međunarodnog žirija Zoran Tadić.

Nenad Puhovski, direktor festivala, podsjetio je da je Jasmila Žbanić prošle godine na ZagrebDoxu osvojila prvu nagradu u regionalnoj konkurenciji za film "Slike s ugla". Njezin film "Grbavica" koji je upravo pobijedio na Berlinskom festivalu pokazuje važnost koprodukcija što i ZagrebDox sebi stavlja u zadatak, istaknuo je Puhovski.

Filmovi Drugog ZagrebDoxa prikazivat će se u kinima "Central", "Tuškanac", "Europa" i Kulturno-informativnom centru (KIC).

U međunarodnoj konkurenciji za nagrade učestvovaće trideset, a u regionalnoj dvadeset filmova.

Od ove godine takmiče se i filmovi u novoj kategoriji "Sport i glazba", u kojoj će 17 filmova ocijenjivati žiri sastavljen od sportaša, muzičara i filmaša.

ZagrebDox dodjeljuje nagrade "Veliki pečat" (za međunarodnu i regionalnu konkurenciju i "Sport i glazbu") te "Mali pečat" za autore do 30 godina. I publika će izabrati svoj najbolji film.

Novost Festivala je "pitching forum" za reditelje i producente, u sklopu kojeg će oni televizijskim urednicima pokušati "prodati" svoje filmove.

Na prošlogodišnjem festivalu ZagrebDox bilo je 99 filmova, a projekcije je posjetilo oko sedam hiljada gledalaca.