Film/TV
0

Otvaranje kina ART u Tuzli i svjetska premijera filma "Batman: Početak"

Sa-X/Art Company
Art Company i Općina Tuzla 16. juna za sve građane Tuzle spremaju veliki spektakl otvorenja nove kino dvorane ART u zgradi Radničkog Univerziteta u ulici Kazan Mahala broj 2.

Reprezentativni filmski objekat koji je prvi te vrste u Tuzli nakon punih 15 godina obnovljen je zahvaljujući velikim naporima zaposlenih Art Company u posljednja tri mjeseca uz nesebičnu pomoć Općine Tuzla i Načelnika Jasmina Imamovića. Kino ART će sa foajeom, kafeom, dvoranom sa 220 mjesta sa pravim filmskim foteljama, dolby digital suround zvučnim sistemom i najmodernijim filmskim platnom uvezenim iz Belgije konačno pružiti svim ljubiteljima sedme umjetnosti u Tuzli svjetski uređen filmski prostor za uživanje u najnovijim filmskim naslovima.
Svečano otvaranje kina uz pokroviteljstvo općine Tuzla održat će se 16. juna u 20:00 sati sa svjetskom i BiH premijerom jednog od najočekivanijih filmova centralnog dijela filmske sezone Holivuda, stripovskog spektakla "Batman: Početak" koja je organizovana u okviru velike ljetne filmske sezone Blockbuster 2005, a prije premijere će u 19:30 sati Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović u 19:30 sati službeno otvoriti novi kulturni centar Tuzle te se prije projekcije zajedno sa direktorom Art Company Antoniom Beusom obratiti okupljenim zvanicama iz društvenog i političkog života Tuzlanskog Kantona prigodnim govorima.

"Batman: početak“ je novi nastavak serijala o avanturama jednog od najpopularnijih strip junaka svih vremena, Čovjeka Šišmiša. Rediteljski ga potpisuje izuzetno talentovani mladi američki autor Kristofer Nolan, tvorac kritičarskih favorita "Memento" i "Nesanica" dok u crni kostim Batmana nakon odličnog Majkla Kitona iz prva dva filma, Vala Kilmera i Džordža Klunija ovaj put uskače mladi Kristian Bejl, junak kontraverznog horora "Američki Psiho" i spektakla "Vladavina vatre". Fantastičnu glumačku ekipu u filmu koji obečava puno ozbiljniji prikaz priče o Crnom vitezu zaokružuju veliki veterani Majkl Kejn, Morgan Friman, Liam Nison, Gari Oldman, te najnovija djevojka Toma Kruza, mlada ljepotica Kejti Holms i za Oskara nominovani junak spektakla „Posljednji Samuraj“ Ken Watanabe u ulozi glavnog negativca.

Ovaj put ćemo upoznati cijeli istorijat Brusa Vejna koji je kao dječak bio svjedokom ubistva roditelja i posvetio svoj život osvećenju njihove smrti. Ali kada mu se kvare rani pokušaji osvete, on odlazi na Istok na obuku kod mističnog Ra's Al-Ghula. Godinama kasnije spreman za potratak u Gotham City, Vejn odlazi pod zemlju sa Lusiusom Foksom, starim prijateljem obitelji koji mu pomaže da prigrli svoj alter ego, Batmana. Sa detektivskom intuicijom i multimilionskom zaostavštinom, majstor u borbi protiv kriminala sukobljava se sa dvije najveće prijetnje Gothamu, nesvjestan ozbiljne zavjere protiv njega...

Nakon premijere film "Batman: Početak" će se prikazivati od 17. do 29. juna u okviru sezone Blockbuster 2005 u kinu ART u terminima od 18:00 i 20:30 a nakon toga na repertoar kina ART stiže dugo čekana akciona romantična komedija sa Andželinom Džoli i Brad Pitom "Mr. And Mrs. Smith“.