Film/TV
0

Oskarovci na Danima filma u Mostaru

Sarajevo-x.com
Kazališno-filmska udruga Oktavijan i ove godine organizira filmsku reviju Dani filma Mostar od 25. do 29. oktobra. Na ovogodišnjoj reviji, između ostalog, prikazat će se i kandidati za Oscara iz Srbije, Hrvatske, Slovenije te domaći, višestruko nagrađivani film, "Snijeg“.

Reviju će, kao i prošle godine, otvoriti pobjednik pulskog festivala, film Arsena Ostojića, "Ničiji sin“, a prvi put će biti dodijeljene dvije glumačke nagrade za životno djelo Mileni Dravić i Mustafi Nadareviću. Ovim glumačkim velikanima bit će posvećen i poseban program s retrospektivom njihovih filmova.

U glavnom programu, pored "Ničijeg sina“, bit će prikazani srbijanski "Četvrti čovek“ reditelja Dejana Zečevića, Aćimovićev "Moram spavat' anđele“, Markovićeva "Turneja“, "Iza stakla“ Zrinka Ogreste, domaći film "Snijeg“, posljednji jugoslovenski film "Belle Epoque“ te najgledaniji slovenski film svih vremena "Pijetlov doručak“ sa Severinom Vučović u jednoj od uloga.

U kratkom pregledu opusa Mustafe Nadarevića i Milene Dravić bit će prikazani filmovi "Gospoda Glembajevi“, "Gluvi barut“ odnosno "Rondo“ i "Nije lako sa muškarcima“.

Pored glavnog programa revije, koji će se odvijati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, prikazivat će se dječiji filmovi u jutarnjim satima od 26. do 31. oktobra tako da će djeca iz cijele regije organizirano posjećivati projekcije i osjetiti ugođaj kina s filmovima "Agi i Ema“, "Duh u močvari“ te animiranim filmom iz Disneya "Well-E“, koji će na Danima filma imati bh. premijeru.

Dokumentarni filmovi će se prikazivati u Amfiteatru Sveučilišta u Mostaru, a bit će prikazan pregled dokumentarnih filmova Dana hrvatskog filma.

Na reviji će gostovati i poznati filmaši: Sheamus O'Neal i Shawn Bean iz Velike Britanije, Goran Grgić, Arsen Ostojić, Zrinko Ogresta, Mustafa Nadarević, Milena Dravić, Davor Janjić, Špiro Guberina, Leon Lučev, Lena Bogdanović, Velibor Topić i brojni drugi.

Program revije pogledajte na filmostar.com.