Film/TV
0

Oskar u znaku krvavih filmskih drama

FENA
Grozničava atmosfera iščekivanja dostiže vrhunac u Holivudu, gde se obavljaju završne pripreme pred sutrašnju svečanu dodjelu Oskara, čije će 80. jubilarno izdanje biti u znaku krvavih filmskih drama sa mračnim likovima.

U potpunoj suprotnosti sa glamurom koji prati ovaj skup velike filmske porodice, selekcija Američke filmske akademije ove godine u prvi plan stavlja djela brutalne sadržine, likove ubica i zastrašujućih scenarija.

Naslov filma "Biće krvi", koji je u trci za glavnu nagradu, mogao bi da posluži kao ilustracija za čitavu ovogodišnju selekciju, prepunu priča o ubistvima, osveti i ukletim ljubavima, javio je u subotu Tanjug.

Nakon prošlogodišnje Skorsezeove "Dvostruke igre" ovo će biti druga godina zaredom da u pobjedničkom filmu govori oružje", rekao je Tom O'Nil, jedan od američkih novinara koji redovno prati svečanu dodjelu Oskara.

Nakon što je posljednjih nedjelja pobrala sve nagrade profesionalnih sindikata, krvava priča "Nema zemlje za starce" braće Džoela i Itana Koen nominovana je u osam kategorija i važi za glavnog favorita za Oskara za najbolji film.

Ništa manje nasilno ostvarenje "Biće krvi", koje govori o nezasitoj ambiciji naftnog magnata s početka 20. stoljeće, takođe ima osam nominacija, među kojima je nagrada za najbolju mušku ulogu koja bi mogla da pripadne Britancu Danijelu Dej Luisu.

U trci za zlatni kipić su i sa po sedam nominacija britanska drama "Pokajanje" i triler "Majkl Klejton" sa Džordžom Klunijem u glavnoj ulozi, koji će se uz Deja Luisa, Tomija Li Džonsa, Viga Mortensena i Džonija Depa, boriti za Oskara za glavnu mušku ulogu.

Za nagradu za glavnu žensku ulogu konkurišu Džuli Kristi (Daleko od nje), Lora Lini (Porodica Sevedž), Kejt Blanšet (Elizabeta: Zlatno doba), Elen Pejdž (Džuno) i Marion Kotijar (Život u ružičastom), koja bi mogla da postane prva Francuskinja koja je osvojila Oskara posije Simon Sinjore, kojoj je ova nagrada pripala daleke 1960.

U trci za Oskara za najbolju režiju su Džulijan Šnabel (Ronilačko zvono i leptir), Džejson Rajtman (Džuno), Toni Gilroj (Majkl Klejton), braća Koen (Nema zemlje za starce) i Pol Tomas Anderson (Biće krvi).

Među nominovanim u kategoriji za najbolji dokumentarac ponovo je kontroverzni Majkl Mur, koji za sobom ima već jednog Oskara (Žeđ za nasiljem). Ovog puta on konkuriše sa filmom "Bolesnik" kojim kritikuje zdravstveni sistem u Americi.

Trka za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, odlučiće se između izraelskog, poljskog, ruskog, kazakstanskog i austrijskog ostvarenja.

Američka akademija za film, čijih 5.829 članova su svi profesionalci sedme umjetnosti, podjeliće nagrade u ukupno 24 kategorije.

Domaćin svečanosti koja će se tradicionalno održati u "Kodak pozorištu" u Holivudu biće glumac Džon Stjuart, a među njegovim asistentima su i prošlogodišnji dobitnici zlatne statuete Helen Miren, Forest Vitaker, Dženifer Hadson i Alan Arkin.

Tromjesečni štrajk holivudskih scenarista, zbog čega je nedavna dodjela Zlatnih globusa bila svedena tek na običnu konferenciju za novinare, okončan je 12. februara.

Tako će najveća i najglamuroznija filmska svečanost na svijetu i u svom 80. izdanju moći da protekne u pravom "holivudskom duhu".