Film/TV
163

Oprah Winfrey: Od zlostavljane djevojčice do najutjecajnije žene na svijetu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Oprah Winfrey ove sedmice slavi 30 godina od svog prvog televizijskog talk showa, iako je ova TV ikona još prije pet godina odlučila prekinuti emitovanje emisije.

Voditeljica, humanitarka i guru samopomoći, Oprah je uspjela što je rijetko koja žena, naročito kada se uzme u obzir njeno porijeklo.

Kraljica talk showa, 62-godišnja Oprah izdigla se iz skromnog i teškog života te postala jedna od najutjecajnijih osoba i žena.

Možda niste znali, ali njeno pravo ime je Orpah, a nazvana je po biblijskom liku iz Knjige o Ruth, ali je prilikom upisivanja došlo do greške. Zamijenjena su joj dva slova u imenu, ali kasnije ništa nije mijenjano.

Porodila se u 14. godini nakon što je ujak seksualno zlostavljao tokom većeg dijela djetinjstva, a beba je preminula nedugo nakon porođaja.

Karijeru je započela kao voditeljica vijesti, a kasnije je radila i na razbijanju stigme vezane za AIDS.

Foto: EPA
Foto: EPA

Oprah se čitavog života borila s viškom kilograma i to javno. Mnogo puta je u emisiji pokazivala rezultate napornih vježbi i dijeta, ali rijetko je uspijevala zadržati liniju.

Oprah je prva Afroamerikanka koja se pojavila na Forbesovoj listi milijardera 2003. godine i još uvijek je najbogatija crnkinja na svijetu. Pored ovoga, ona je i prva Afroamerikanka koja se pojavila na naslovnici časopisa Vogue 1998. godine.

Priznala je da je dugo vremena bila na dijeti kako bi izgubila suvišne kilograme za potrebe snimanja, ali i da je popustila, te se odmah nakon fotografisanja vratila starih navikama.

Više puta je kazala kako nikad ne priprema pitanja za intervjue, već da jednostavno sa svojim sagovornikom sjedne ispred kamera i publike i vodi normalan razgovor.

Foto: EPA
Foto: EPA

Komičarka Ellen DeGeneres je priznala kako joj je Oprah dala snagu i hrabrost kako bi priznala da je homoseksualka, a tokom 25 godina vođenja emisije, niti jednom nije izostala sa snimanja.

Oprah je započela ljubavnu vezu sa Stedmanom Grahamom 1986. godine, a par se zaručio šest godina kasnije. Pristali su da se vjenčaju, ali su i dalje zaručeni, već 24 godine.